tiistai 24. heinäkuuta 2018

Nukketalon rakennus, osa 13, Portaat 4/7 Kaiteet paperihelmistä

Nukketalon portaikon suunnittelun yhteydessä eteeni tuli kysymys, miten teen kaidepinnat. Ensin pohdin kaivertaisinko pinnat esimerkiksi grillitikuista, mutta se tuntui liian haastavalta ja aikaavievältä. Koska en halunnut ostaa valmiita pinnoja enkä ollut vielä valmis luovuttamaan, jäin odottamaan idean syntymistä.


Seuraavaksi kokeilin rakentaa kaidepinnat kokonaan helmistä. Haasteena oli löytää tarpeeksi paljon erimuotoisia ja sopivan kokoisia helmiä. Tein muutaman kaidepinnan prototyypin helmistä. Kun sitten vertailin tekemiäni kaidepinnoja oikeisiin pinnoihin, huomasin kuinka erilaisilta ne näyttivät. Tarvitsin pitkulaisia pisaran mallisia helmiä eikä minulla ollut sellaisia, kunnes...

Lähde: Stavros

...sain idean valmistaa kaidepinnat paperihelmistä! Voilá! Olin innoissani, koska näin sain pidettyä kiinni siitä, että teen mahdollisimman paljon omin käsin, pystyin käyttämään kierrätysmateriaaleja ja säästin rahaa. Lisäksi opin jotain uutta, jota en ollut aiemmin edes kokeillut. Tästä kuvasta sain idean:

Lähde: 1.bp.blogspot.com

Paperihelmistä tehdään paljon erilaisia koruja ja helmiä voi käytännössä tehdä millaisia tahansa.

Lähde: Happy Mango Beads

Paperihelmien valmistus

Valmistin paperihelmet sanomalehtisuikaleista Kimberly Clarksonin ohjeen mukaisesti:


Helmien tekoon tarvitaan vain paperia, mattoveitsi suikaleiden leikkaamiseen, sakset, viivotin, paperiliimaa, pumpulipuikkoja, jonka ympärille paperi pyöritetään ja teippiä. Teipillä paperi kiinnitetään vanupuikkoon.


Hyvin yksinkertaista ja melko nopeaa. Yhteensä tein 68 pisaran muotoista paperihelmeä. Isoimmat helmet, joita on myös määrällisesti eniten, ovat noin 2,5 cm pitkiä ja 0,5 cm leveitä. Lisäksi tarvitsin muutamia pienempiä paperihelmiä.


Kaidepinnoihin sekä tukipilareihin käytin paperihelmiä, kahden kokoisia pyöreitä puuhelmiä, neliön muotoisia puuhelmiä, kahden kokoisia metallirenkaita sekä sydämen muotoisia muovihelmiä. Ovathan ne edelleen erinäköisiä kuin oikean talon kaidepinnat tai tehdasvalmisteiset nukketalon kaidepinnat, mutta niin ne saavat ollakin. Haluan nukketaloni näyttävän minun tekemältäni. Suunnittelemalla ja rakentamalla nukketaloa mahdollisimman paljon omakätisesti, varmistan, että näin myös tulee olemaan.


Kaidepinnojen ja tukipilareiden valmistuksesta sekä kaiteiden rakentamisesta kerron erikseen seuraavassa julkaisussani.

keskiviikko 11. heinäkuuta 2018

Iki-ihana uusi kirja

Pahainen kesäflunssa, josta en ole kärsinytkään muutamana viime kesänä iski eilen yllättäen. Onneksi pahin nenän valuminen näyttää jääneen eiliseen. Muutaman päivän kun leipäilen, niin jaksan taas rakentaa nukketaloanikin.

Joku ystävällinen ihminen Facebookin Nukkekotiharrastajissa kertoi ostaneensa nukkekotikirjan AdLibriksen kampanja-alesta ja niinpä minäkin löysin pian itseni alekirjoja ihastelemasta. Sielläpä olikin helmi myynnissä ja hankin kolmannen Maria Malmströmin kirjan.

Olen aiemmin ostanut Facebookin kautta Marialta suoraan kirjat Väinölän joulu ja Väinölän vuosi ja nyt minulla on siis myös iki-ihana Väinölän tapaan. Luulin, että siitä on painos loppu enkä voi saada sitä ennen uuden painoksen ilmestymistä. Kannatti olla silmä tarkkana!

Kun kirja tuli postista katselin kuvat läpi, vaikka olin jo melkein myöhässä tapaamisesta. En vain voinut odottaa! Takaisin tultuani luin kirjan lähes yhdeltä istumalta. Maltoin sentään lähteä ulkoilemaan mieheni kanssa, mutta illalla luin kirjan loppuun. Aivan mahtavan upea opus ja niin kauniit kuvat. Muutamia ohjeitakin bongasin kokeiltavaksi, kunhan nukketaloprojekti on edennyt sisustusvaiheeseen.


Nukketaloni portaikon maalaus on projektini seuraava vaihe. Maalaus viivästyi, kun totesin, että ostamani valkoinen maali ei ollutkaan valkoista, vaan enemmänkin puuterin väristä. Tilasin uuden erän maaleja Kalkkimaalikaupasta. Kunhan saan portaikon, takan ja ikkunat maalattua teen ovet ja puuttuvat ikkunat valmiiksi.