torstai 17. marraskuuta 2016

Piparkakkujen valmistus, osa 1, Leivonta

Kokeilin tänään polymeerimassan käsittelyä ja leivoin minipipareita. Aikaa työhön kului arviolta noin neljä tuntia. Ensimmäiseksi kokeiluksi tämä oli erittäin onnistunut, vaikka piparkakkutaloni osat eivät ihan yhteen istukaan. Koristelulla voin vielä peittää rakoja ja parannella tulosta. Piparkakkutalon ja pipareiden koristelun teen myöhemmin, koska minulla ei nyt ole valkoista kohoväriä eikä aikaakaan jatkaa. Alla kerron vaihe vaiheelta mitä tein sekä tarvikkeet pikkupipareiden ja piparitalon valmistukseen.

 

 1. Suunnittelu

Aluksi piirsin piparkakkutaloni mallit, jotka leikkasin leivinpaperista. Pipareiden valmistamiseen käytin apuna Maria Malmströmin Väinölän joulu -kirjan ohjetta, jota sovelsin omiin tarpeisiini sopivaksi.

Tarvikkeet

Ruskea polymeerimassa (Fimo Soft Chocolate, White ja Sunflower)
Kanelia
Pikkulasipullo kaulimeksi
Terävä veitsi
Piparkakkumuotteja
Leivinpaperi
Yleisliimaa
Pinsetit
Suojakäsineet (itselläni oli luonnonkumista valmistetut käsineet)

Koska ruskea massani oli hyvin tummaa, lisäsin massaan valkoista ja keltaista tekemään siitä luonnollisemman värisen. Kaulimeksi löysin vanhan apteekin pullon. Veitsi on Mont Marten Hobby Set:istä. Pikaliima on vanha liima, jonka löysin kotoani. Piparkakkumuotit on ostettu Suomalaisesta Kirjakaupasta, mutta niitä voi myös valmistaa itse ja aionkin kokeilla sitä myöhemmin. Nyt menin sieltä mistä aita on matalin.

 

2. Leivonta

Otin massaa noin peukalonpään kokoiset palat jokaista väriä ja sekoitin ne kunnolla keskenään. Massan käsittelyssä kannattaa käyttää käsineitä. Massasta saattaa irrota väriä käsiin ja siihen painautuu helposti sormenjäljet. Massa pehmenee käsiteltäessä. Leivoin massan leivinpaperin päällä, koska minulla ei vielä ole muovailualustaa. Massa pyrki tarttumaan kiinni paperiin ja "kaulimeen", mutta kanelin lisääminen massan pintaan helpotti sen kaulimista. Kaneli antaa pipareille luonnollisemman näköisen pinnan. Ensin tein piparkakkutalon osat, jonka jälkeen leivoin piparkakut jäljelle jääneestä massasta. Paistoin piparit 125 asteessa 30 min. Sen jälkeen nostin ne jäähtymään noin 15 minuutiksi.

3. Piparkakkutalon kokoaminen

Ensiksikin kannattaa huolehtia riittävästä tilasta ja valosta, koska työ vaatii tarkkuutta, jota ahtaassa ja hämärässä tilassa on vaikea toteuttaa. Liimasin piparkakkutalon palat yhteen pikaliimalla, joka koetteli kärsivällisyyttäni hitaalla kuivumisellaan. Onneksi vanha liima silti vielä toimi. En olisi malttanut odottaa hetkeäkään kauempaa nähdäkseni piparkakkutaloni valmiina. Liimauksen ajan suojasin käteni kumihanskoilla. Liimausvaihe oli allekirjoittaneen mielestä haastavin ja tylsin vaihe. Liima tarttui hanskoihin ja osia oli vaikea saada pysymään yhdessä ja pystyssä, koska ne ovat niin pieniä ja ohuita. Apuna liimaamisessa käytin pinsettejä ja veistä. Liimatuubista ja välineistä piti myös välillä pyyhkiä ylimääräinen liima pois. Piipun kanssa minulla kävi jokin ajatuskatko ja siitä puuttuu nyt yksi sivu. Ehkä sen saa piilotettua koristelulla.Koristelusta voit lukea täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! <3