Joulutortut
Katsoin mallia Maria Malmströmin Väinölän joulu -kirjasta torttujen tekoon. Sovelsin ohjetta omiin tarpeisiini sopivaksi.Tarvikkeet
Polymeerimassa (Fimo Soft valkoinen, keltainen, ruskea, musta)
Terävä veitsi / muotti
Kaulin (itse käytin pientä lasipulloa)
Alusta (tai leivinpaperi)
Akryylimaalia (punaruskea tai musta, punainen ja keltainen)
Sivellin
(Yleisiimaa)
Perunajauhoa
Murskattua merisuolaa
2. Tämän jälkeen kaulin vaalean massan sopivan paksuiseksi (n. 1 mm) levyksi, josta leikkasin ensin muotilla neliön, jonka leikkasin vielä suorakaiteiksi. Ne paloittelin veitsellä pikkuneliöiksi. Pikkuneliöistä taittelin torttuja ihan kuten oikeita torttujakin tehdessä. Torttujen taitteluun on erilaisia malleja. Itse taittelin kahta erilaista, joista toisessa luumuhillo tulee sakaroiden alle ja toisessa niiden päälle. Pidän enemmän tortuista, joissa hillo jää hieman piiloon. Massa venyy helposti, joten otteiden kanssa kannattaa olla varovainen, niin torttu säilyttää paremmin muotonsa. Lopuksi paistoin tortut (massan valmistajan ohjeiden mukaan).
3. Kun tortut olivat jäähtyneet, maalasin ne (epäonnistuneen temperakokeilun jälkeen) akryylimaalilla saadakseni niille luonnollisen värin. Sekoitin punaruskeaa mustasta, punaisesta ja keltaisesta väristä. Akryylimaali levittyi hyvin ja jätti kauniin tasaisen pinnan. Ennen kuin maalipinta ehti kuivua, ripottelin torttujen päälle perunajauhoa tomusokeriksi. Ylimääräiset jauhot harjasin pois siveltimellä. Valmiille tortuille voi myös levittää ohuesti liimaa ja ripotella sen jälkeen päälle perunajauhoa. Saattaa pysyä paremmin kiinni.
Vinkki: Jos torttutaikinaa jää yli, siitä voi leipoa myös pullia, sämpylöitä ja leipiä.
Pullat
Katsoin mallia Maria Malmströmin Väinölän vuosi -kirjasta pullien leipomiseen. Siinä on ohje laskiaispullien leivontaan, mutta jätin pullat kokonaisiksi. Pyöritin vaaleasta polymeerimassasta n. pikkusormen pään kokoisia palloja, jotka paistoin uunissa torttujen kanssa. Maalasin pullien päälle kerroksen punaruskeaa akryylimaalia ja ennen kuin maali oli kuivunut kastoin pullia murskatussa merisuolassa saadakseni niille sokerikuorrutuksen. Pullien pintaan voi myös levittää ohuesti liimaa ja ripotella päälle merisuolaa. Saattaa kiinnittyä paremmin.
Leivät
Leivoin vaaleasta polymeerimassasta kolme erilaista leipää. Katsoin mallia muun muassa Angie Scarrin Making Miniature Food -kirjasta. Paistoin leivät torttujen ja pullien kanssa ja maalasin ne samalla punaruskealla akryylimaalilla. Pinnalle ripottelin perunajauhoa ennen kuin maali kuivui kokonaan. Lopuksi sivelin pintaa vielä sormilla, jotta perunajauho levittyisi tasaisesti. Pinnasta tuli mielestäni oikein luonnollisen näköinen. Leipien pinnalle voi myös levittää liimaa ja ripotella sitten perunajauhoa. Onnistunee niinkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos, kun kommentoit! <3