tiistai 31. tammikuuta 2017

Sukset ja sauvat

Nyt on ensimmäiset laskiaissunnuntain kohtauksen esineet saatu valmiiksi ja kuvattua. Esittelyssä ovat nyt vanhan ajan tyyliin tehdyt sukset ja sauvat, joita varten etsin taustatietoa ja kuvia. Minulla oli mielikuva siitä, millaiset sukset haluaisin tehdä, mutta en ollut varma kuinka todenmukainen mielikuvani on ja sijoittuuko se aikaan, jonne haluan nukkekotimaailmani sijoittaa.


Löysin suksimallin, joka on juuri sellainen kuin etukäteen ajattelin. Sukset lienevät 1900-luvun alkupuolelta.

Lähde: Naantalin museo, Tammikuun esine 2016

Vanhat sukset olivat usein takapainoisia ja lyhyempiä kuin nykysukset ja vielä vanhemmat jopa eriparia. Koska en pyri jäljentämään historiaa (en edes kykene siihen) täydellisesti, niin tein suksista pidemmät saadakseni niistä virtaviivaisemmat.

Halusin myös selvittää minkäkokoiset suksien ja sauvojen tulisi olla nukkekotiväkeä ajatellen. Erään suksia ja sauvoja käsityönä valmistavan yrityksen sivuilta löysin mitat, joiden mukaan tein nukkekotikokoiset hiihtimet. Myös suksia myyvien yritysten sivuilta löytyy hyvin mittoja eripituisille suksille.

Sukset ja sauvat oli mielestäni miellyttävä ja suhteellisen helppo valmistaa, vaikka työtähän ne vaativat.

 

Sukset

Katsoin vinkkiä suksien tekoon Maria Malmströmin Väinölän vuosi -kirjasta. Marian sukset ovat kuitenkin uudempaa mallia ja lasten kokoa, joten jouduin soveltamaan ohjetta. Tein suksia kahta eri kokoa. Pidemmät sukset on tarkoitettu pitkälle miesnukelle ja ne ovat 17,5 cm pitkät (210 cm oikeankokoisina) ja lyhyemmät ovat normaalipituiselle naisnukelle. Ne ovat 15 cm pitkät (180 cm).

Tarvikkeet

Puulastoja, koivua, 20 cm x 2,5 cm (askarteluliikkeestä, Lolly sticks)
Mattoveitsi
Kaarevareunainen huonekalu
Vati ja vettä
Maalarinteippiä
Viila / hiomapaperia
Nahkaa
Sakset 
Yleisliimaa

Pohjamaalia esim. Gesso
Akryylimaalia (ruskea ja musta)
Askarteluvernissaa
Siveltimiä

1. Ensin leikkasin mattoveitsellä puulastan pyöreät päät pois, jonka jälkeen halkaisin lastan kahtia. Sitten laitoin suksiaihiot likoamaan noin tunnin ajaksi, kunnes ne olivat taipuisia. Tämän jälkeen kiinnitin ne maalarinteipillä jakkaran kaarevaan reunaan, taivuttaakseni suksien kärjet. Jätin sukset paikalleen noin vuorokaudeksi, kunnes ne olivat kuivuneet.

2. Seuraavaksi vuolin suksien kärjet mattoveitsellä teräviksi ja hioin ne tasaisiksi viilalla.

3. Maalasin sukset ensin valkoisella pohjamaalilla ja sen jälkeen tummanruskealla akryylimaalilla. Annoin suksien kuivua, jonka jälkeen sivelin niiden pintaan vielä askarteluvernissaa saadakseni ne kiiltäviksi kuin ne olisi juuri tervattu.

4. Leikkasin nahasta noin 3 cm (naisten sukset) ja 3,5 cm (miesten sukset) pituiset suorakaiteen muotoiset palat kohtiin, joihin jalat laitetaan (päläkset), sekä noin 2 cm pitkät kapeammat suikaleet, joista tein siteet eli mäystimet suksiin. Liimasin palat kiinni suksiin yleisliimalla niin, että siteiden päät jäivät jalan alle tulevan kappaleen alle.

Sauvat

Sauvojen tekoon katsoin myös mallia Väinölän vuosi -kirjasta, mutta tein muutoksia ohjeeseen, koska halusin käyttää nahkaa suksissa. Sauvojakin tein kahta eri kokoa. Isommat sauvat ovat 11 cm (132 cm) ja lyhyemmät 9 cm (108 cm). Sauvat saattoivat jäädä hieman liian lyhyiksi, kun minulla ei ollut testinukkea, jolla tarkistaa mitat.

Tarvikkeet

Grillitikkuja
Nahkaa ja nahkanyöriä
Sakset
Piikki
Lyijykynä
Polymeerimassaa (Fimo soft valkoinen)
Viila / hiomapaperia
Yleis- ja pikaliimaa
Akryylimaalia (ruskea)
Akryylimaalia tai tussi (hopea)
Askarteluvernissaa
Musta ohutkärkinen tussi (permanent)


1. Ensin katkaisin grillitikut sopivan mittaisiksi niin, että niiden toiseen päähän jäi terävä kärki. Sitten hioin tikut ja sivelin niihin askarteluvernissaa (ei välttämätöntä). Kärjet maalasin hopeiksi.

2. Levitin tikkujen yläpäihän yleisliimaa, jonka jälkeen kieputin niihin nahkanyöriä kädensijoiksi sekä tein hihnalenkit. Aloitin kieputuksen tekemällä lenkin ja jatkoin nyörin kieputtamista alaspäin tikkua. Leikkasin nyörin pään vinoksi ja liimasin kiinni tikkuun.

3. Tein sommat polymeerimassasta. Muotoilin massasta kaksi noin millimetrin paksuista rinkulaa. Halkaisijaltaan rinkulat ovat noin 1 cm. Valmiit rinkulat maalasin ruskeiksi.

4. Leikkasin nahasta kaksi 3 cm x 3 cm kokoista neliötä, jotka leikkasin vielä plusmerkin muotoisiksi. Sitten tein piikillä paloihin reiät, joita suurensin tikun terävällä päällä niin, että noin puoli senttiä tikkua jäisi somman alapuolelle sauvan kärjeksi. Tämän jälkeen kavensin sakaroita sirommiksi varoen, ettei reikä repeäisi.

Taivutin ja liimasin sakaroiden päät rinkulan alapuolelle pikaliimalla. Tämän jälkeen pujotin sommat sauvoihin ja laiton varsiin heti sompien alapuolelle vähän pikaliimaa, jotta ne pysyisivät paikoillaan.

5. Lopuksi piirsin ohuella mustalla tussilla sauvan kärjen reunan.

Vinkki! Nahkaa saa esimerkiksi vanhoista kukkaroista, joita löytää helposti kirpputoreilta.

 

Samalla, kun valmistin suksia ja sauvoja, rakensin muun muassa lyhtyä ja tein erilaisia massatöitä, joten päivityksiä niiden tiimoilta alkaa tulla lähiaikoina, mikä on hyvä, koska laskiaissunnuntaihin ei ole enää kovin pitkä aika. Vielä riittää kuitenkin tekemistä! Ystävänpäiväkin lähestyy kovaa vauhtia ja myös siihen liittyviä esineitä olen aikeissa valmistaa, tosin vähemmän ja muutama alkaa jo olla valmiskin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! <3