No, nyt koppi on vihdoin valmis ja sille on löytynyt kotikin. Sattumalta, toistemme aikeista tietämättä, ystäväni oli alkanut kerätä Schleichin pupufiguureja samoihin aikoihin, kun minä aloin suunnitella pupukopin rakentamista. Ystäväni puput pääsevät pian viettämään lokoisia päiviä uuteen kotiin!
Pupukopin rakentaminen
Vaihe 1. Kehikko
Pupukopin rakentamiseen käytin ilotulitetikkuja, hattaratikkuja, munakennoa, sipuliverkkoa, pahvia, kapeita puulastoja (lolly sticks) ja leveitä puulastoja bambutabletista, jolla korvasin alunperin suunnittelemani pahvin seinämateriaalina.Ensin piirsin ruutukuvioiselle paperille hahmotelman pupukopista. Mittasuhteiden määrittämiseen käytin apuna Schleichin pupufiguuria, joka on suunnilleen 1/12 kokoa. Sitten sahasin ja leikkasin palat piirtämäni hahmotelman mittojen mukaan.
Seinät
6 x 5 cm vaakarimaa
4 x 11 cm vaakarimaa
2 x 5,5 cm pystyrimaa
4 x 7 cm pystyrimaa
8 x 6,5 cm seinälautaa
1 x 5 cm tukirima
1 x 5 cm tukirima
Kun kaikki rimat oli sahattu, hioin ne puhtaiksi ja sileiksi ja liimasin askarteluliimalla kehikoksi. Sipulipussin leikkasin silmämääräisesti sopivaksi ja värjäsin hopean väriseksi akryylimaalilla ja tussilla. Liimasin sipulipussin reunat askarteluliimalla seinärimojen ja kapean puulastan väliin kehikon sisäpuolelle.
Vaihe 2. Katto
Pupukopin katon tein kahdesta pahvin palasta, hattaratikuista ja muutamasta bambulastasta. Tarkkoja mittoja minulla ei ollut, vaan rakensin katon silmämääräisesti.1 x 15,5 cm kurkihirsi
2 x 11,5 cm vaakarimaa
4 x 4,5 cm tukirimaa
2 x 3 eri kokoista seinäpalaa
2 x 14 cm kattopalaa
Päällystin katon munakennoista leikkaamillani paloilla, jotta katto muistuttaisi paanukattoa. Katon päätyihin tein laudoituksen kolmesta erikokoisesta bambulastan palasta. Ennen katon kiinnittämistä kehikkoon jouduin lisäämään puulastat kehikon ja katon väliin, jotta saatoin liimata katon tukevasti paikalleen. Liimasin katon paikalleen askarteluliimalla. Olen lopputulokseen tyytyväinen, mutta katto voisi myös olla hieman matalampi.
Vaihe 3. Ovi
Ovi on tehty hattaratikuista ja sipuliverkosta ja haka rautalangasta.
2 x 5 cm vaakarimaa
2 x 5,5 cm pystyrimaa
Oven kulmat leikkasin jiirisaksilla 45 asteen kulmaan ja liimasin suorakaiteeksi, jonka kiinnitin kahdella kangaspalalla kopin seinärimaan kiinni. Haan väänsin rautalangasta pihtien ja pinsettien avulla. Tein piikillä reiät karmeihin ja liimasin osat kontaktiliimalla.
Vaihe 4. Loppusilaus
En tiedä onko sillä merkitystä missä vaiheessa maalaus suoritetaan. Itse maalasin sekä kehikon että katon pohjamaalilla (Gesso) ennen kuin liitin ne yhteen. Varsinaisen maalauksen tein valmiiseen pupukoppiin. Kehikko on maalattu valkoisella akryylimaalilla ja katto ruskealla temperamaalilla. Hioin ja viilasin maalipintaa paikoittain kuluneen näköiseksi. Katonharjalle liimasin kontaktiliimalla vielä metallisen koristelistan, joka on tehty Koskenlaskijajuustosta talteenotetusta ja puhdistetusta folio-suojakääreestä. Lopuksi tein pupukopille alustan pahvista, jonka maalasin vihreäksi.Pupukoppia oli kiva rakennella eikä se ollut kovin vaikea valmistaa. Haastavinta tuntuu aina olevan maalaaminen, mutta kai siinäkin voi kehittyä. Tämä oli tähän asti kookkain miniesineeni, vaikkei työläin. Seuraavaksi siirryn taas vähän pienempiin projekteihin.
Pupumaisen hyvää kesää kaikille!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos, kun kommentoit! <3