lauantai 10. elokuuta 2019

Nukketalon rakennus, osa 24, Katto 1/3

Nukkekotini oli alkuperäisissä suunnitelmissani harjakattoinen ja leikkasin vanerilevyt sen muotoisiksi. Matkan varrella sain kuitenkin idean tehdä Ruusulinnaan mansardikaton. Lue lisää idean alkuvaiheista aiemmasta kirjoituksestani. Katto oli helpommin keksitty kuin tehty. Tähän saakka haastavin rakennusvaihe on kuitenkin nyt tehty ja katto pysyy kasassa. Olé!

Sinulle, joka haaveilet mansardikatosta, sanon vain, että helpommallakin varmasti saa katon nukketaloon. Jos olet päättänyt, niin onnea matkaan, lopussa kiitos seisoo!




Mansardikatto

Minua mansardikatossa viehättää sen muoto. Siinä on jotain ylvästä. Usein mansardikattoja koristavat myös upeat ikkunat. Katto on minusta periranskalainen. Miksi sitten olen viehtynyt ranskalaiseen arkkitehtuuriin tai historialliseen sisustustyyliin, niin en osaa sanoa. Ehkä näen siinä jotain romanttista, ylevää ja kaunista, jota skandinaavisesta pelkistetystä ja käytännöllisestä nykytyylistä harvoin löytää. Tosin kaikkein koristeellisin barokkitylli on minunkin makuuni hieman liikaa. Wikipedia tietää kertoa mansardikatoista, että

"Mansardikatto on nelisivuinen taitekatto, jossa on yleensä ikkunat sen jyrkemmässä alaosassa. Mansardikatto luo rakennukseen tavallisesti yhden lisäkerroksen, mutta jyrkät ja pitkät mansardikatot voivat luoda useampia kerroksia. Mansardikatto laskeutuu rakennuksen kaikille sivuille (taitekatto vain kahdelle vastakkaiselle sivulle).

Mansardikattoa suosi ensimmäisenä François Mansart (1598–1666), Ranskan varhaisklassismin arkkitehti. Vaikka hän ei keksinyt kattotyyliä, hän käytti sitä niin paljon ja näkyvästi, että tyylin nimeksi vakiintui "mansardikatto". Mansardikatosta tuli erityisen muodikas uusempiretyylin aikana (1852–1870). Pariisissa on tämän vuoksi runsaasti mansardikattoisia rakennuksia." 


TSP Home Decor - Everything You Have to Know About Mansard Roof


Lisää mansardikatoista voit lukea englanninkieliseltä sivustolta Delias Photos - Mansard Roof Definition and Advantages. Artikkelissa on paljon kuvia erilaisista mansardikatoista, jos kaipaat vinkkejä seuraavaan nukkekotiprojektiisi!

My-French-House.com - 19th century French Mansion in Grande Champagne


Ruusulinnan mansardikatto

Muistinko jo mainita, että tämä oli tähän mennessä hankalin työvaihe rakennusprojektissani? Niin, sitä se oli eikä katto ole vielä valmis. Se on kuitenkin kasassa ja avautuu, niin kuin halusinkin. Kaikki muu on pintaa vaan...

Piirsin katosta mallin, mutta niin kuin elämässä yleensä, kaikki ei suju aina suunnitelmien mukaan. Apua hain myös tästä pienoismallin kuvasta, mutta lopputulos oli aika paljon yksinkertaistumpi versio.

Science Museum Group - model, scale 1:12, of mansard roof, with dormer wi

Katon rakentamisen teki vaikeaksi se, että siinä piti pyrkiä huomioimaan hyvin monta asiaa samanaikaisesti; laskea kulmia ja miettiä, miten katto pysyy koossa. Huomioitavia asioita olivat esimerkiksi ikkuna-aukot, piipun paikka, huonekorkeus ja tukipalkit, jotka eivät voi olla ikkunoiden tai yläkerran takan edessä.

Katon tuli olla riittävän korkea, jotta sen alle mahtuisi huoneet. Kulmien laskeminen, kun en muista enkä ymmärrä paljon mitään geometriasta taikka algebrasta, oli uuvuttavaa ja erehdysten ja oivallusten polkua kuljin tälläkin kertaa. Koska kovalevyä oli rajoitettu määrä, ihan kamalasti ei sopinut väärin laskea ja leikata.

Työpajani makuuhuoneen lattialla

Materiaaleina katon rakentamiseen käytin kovalevyä, pahvia, puurimoja, ilotulitetikkuja. Väliseinä on vaneria. Kasasin katon kokoon nauloilla, ruuveilla ja Erikeeperillä. Saranoita katossa on kuusi, mutta saranat saattavat mennä osittain vielä uusiksi.


Katossa on aukot kahdelle ikkunalle ja yhdelle parvekkeelle. Pääsi siis käymään niin, että keksin tehdä yhdestä ikkunasta pienen parvekkeen. Kaari-ikkuna on aiemmin toiseen kerrokseen suunnittelemani ikkuna, jonka jätin sieltä pois. Toisessa kerroksessa seinätilaa alkoi olla niukalti isojen ikkunoiden ja ovien takia ja halusin näkyviin tapettia ja seinäpaneeleja. Olen tyytyväinen tähän ratkaisuun.

Katon etuosa on vielä aukoton, mutta siihenkin on tulossa ikkunoita tms. Parvekkeen rakentamista jo aloitin ja seuraavaksi teen toisen ikkunankin valmiiksi. Myös kolmannen kerroksen lattiaa olen tehnyt, niin kuin kuvasta näkyy. Siitä kerronkin seuraavassa julkaisussani.



Kesälomani alkaa olla lopuillaan ja kesäkin on jo kääntynyt elokuuhun. Nautitaan silti vielä kesästä niin kauan kuin sitä on jäljellä!

2 kommenttia:

  1. Uskomattoman hienoa työtä meille nukkekodin omistajille. Mansardikatto... ooh. Itse uuden pienen nukkekodin kanssa rakentajana, olen tänään tehnyt töitä ruokapöydän pöytäliinan koon määrittämiseen... olet johtotähti meille!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos kommentistasi ja ihana kuulla. <3 :) Pahoittelut, etten ole vastannut tai julkaissut kommenttia aiemmin. En ole huomannut kommentteja. Niiden pitäisi tulla automaattisesti näkyviin blogiin. :/ Hienoa, jos voin auttaa muitakin tämän harrastuksen parissa hyöriviä. Mitat ovat tärkeitä! Minun piti takkaani varten laskea tiilen koko. En halunnut tehdä arviolta. :D

      Poista

Kiitos, kun kommentoit! <3