Edellisestä tapetointiaiheisesta postauksestani on kulunut jo hävyttömän kauan aikaa ja sen jälkeen olen tapetoinut jo viisi muuta seinää nukketalostani. Tässä julkaisussa kerron, miten toteutin tapetoinnin ja vaihtoehtoisista tavoista tapetoida nukketalo.
Aiemmissa tapetointia koskevissa julkaisuissani olen kertonut muun muassa tapettiaiheen valinnasta, kuvan muokaamisesta sekä tulostamisesta ja vaihtoehdoista tulostamiselle esimerkiksi Decoupage -paperi tai valmis tapetti.
Kun luin uudestaan ensimmäistä julkaisuani tapetoinnista vuodelta 2018, huomasin miten suunnitelmani ovat matkan varrella muuttuneet ja lopputulos, jonka tässä julkaisussa esittelen, ei vastaa kaikilta osiltaan alkuperäisiä haaveitani.
Kun nukketalosta muodostuu syvempi käsitys, mieli muuttuu. Taidot kehittyvät ajan myötä ja on valmis ottamaan suurempia haasteita vastaan. Lisäksi nukketalo alkaa pikkuhiljaa "elää omaa elämäänsä". Ihan kuin nukkekoti kertoisi, millainen se haluaa olla ja talon kertoma tarina alkaa ohjata sen rakentamista. Se on ihmeellistä ja yksi monista nukketalon rakentamiseen liittyvistä viihdyttävistä asioista.
Lyhyesti vielä: tapetin valinta
Tapettipaperiksi käy mikä tahansa paperi. Kannattaa kuitenkin
huomioida, että mitä ohuempi paperi, sitä varmemmin takaseinä kuultaa
läpi, jos liimaat paperin suoraan seinään. Kannattaa siis harkita ohuen
paperin liimaamista ensin valkoiselle paperille tai pahville ja sitten
vasta seinään. Voit myös maalata pohjan eli seinän valkoiseksi.
Tapettikuosia voi ostaa useilta internet-sivustoilta kuten Les Chinoiseries -sivustolta, mutta esimerkiksi Pinterest on pullollaan ilmaisia tapetttikuoseja. Kaikki kuvat
eivät kuitenkaan huonon laadun vuoksi sovi tulosteeksi, koska kuvaa suurentaessa tarkkuus vähenee ja kuvasta tulee suttuinen. Kuvan valotusta, värejä ja kokoa voi muuttaa kuvankäsittelyohjelmalla ja tulostusasetuksilla.
Ruusulinnan tapetit on kaikki yhtä lukuun ottamatta Pinterestistä. Makuuhuoneen tapetin sain Cinderella Momentsin luojalta Carolinelta. Olen edelleen aivan ihastunut tähän tapettiin!
Ruusulinnan tapetit
Joskus sopivan tapetin löytäminen voi olla vaikeaa. Minäkin olen harkinnut erilaisia tapettikuoseja. Osan olen hylännyt alkuunsa, koska kuvatiedosto on ollut liian pieni, osan taas, koska tulostusjälki ei ole vastannut odotuksiani. Alla erilaisia tapettikuoseja, joita olen harkinnut Ruusulinnaan ja osan toteuttanut.
Olen käyttänyt paperitulostetta viidessä kuudesta seinästä. Ullakolla sijaitsevan taidehuoneen seinien kanssa minulla oli haasteita, kun en osannut päättää, millaiset niistä tulisi. Käytin seinään lopulta karkeapintaista isoa kirjekuorta, jonka leikkasin sopiviksi paloiksi ja maalasin kullanvärisellä akryylimaalilla. Seinään tuli sen myötä mukava tekstuuri. Tavallaan kyse on seinän maalaamisesta, mutta koska käytin paperia, jonka liimasin pahville samoin kuin tulosteet, niin otin sen tähän julkaisuun mukaan. Kulta on mielestäni upea seinän väri ja oikein pramea ja ylellinen. Sopii taidehuoneeseen!
Vaikeaksi valinnaksi osoittautui myös keittiön tapetti. En meinannut alkuun löytää millään mieleistäni keltaista tapettikuosia.
Tapetointi
Tapetointiin voi käyttää liisteriä, vedellä ohennettua tai ohentamatonta valkoista liimaa kuten Erikeepperiä tai tuubiliimaa kuten Scotchia. Itse valitsin viimeisen, mikä sop
ii hyvin, kun paperia liimaa paperille tai pahville. Jos liimaat puulle, muoville tai metallille, niin tämä liima ei välttämättä tartu tarpeeksi hyvin. Puulle kannattaakin käyttää esimerkiksi liisteriä tai ohennettua liimaa. Liiman ohentaminen tekee liimasta helpommin levittyvää. Liisteriä voi tehdä helposti myös itse. Katso Kanelibasilikan julkaisu tapettiliisteristä blogissa Tupa-Keittiö.
Voit käyttää tapetin paikalleen asettamiseen myös kaksipuolista teippiä. Taustan pitää silloin olla hyvin sileää materiaalia, jotta teippi tarttuu kiinni kunnolla. Lue Jacquien ohje tapetointiin teipin avulla blogista "Sweeter Side of Mommyhood".
Tapetoidessa on tärkeää huolehtia, ettei paperi rypisty tai repeä. Lisäksi ilmakuplat on saatava tasoitettua ennen kuin liima kuivuu. Jos paperi kastuu liikaa käytettäessä liisteriä tai valkoista liimaa se kupristelee. Paperi oikenee kuitenkin kuivuessaan. Tapetoidessa pitää myös olla tarkkana, että kuvioit menevät suoraan. Oikean kokoinen seinä tapetoidaan tapettisuikaleista, mutta nukkekodissa voi vapaasti tapetoida seinän kerralla sopivan kokoisella paperilla. Katso myös tapetointiohje Janet Grangerin blogissa. Janet on pohjustanut seinät valkoisella maalilla ennen tapetointia, jotta liima tarttuisi paremmin eikä imeytyisi seinään.
Tapetointi erilliselle alustalle vs. suoraan seinään
Voit liimata tapetin ensin sopivan kokoiselle ja muotoiselle pahville, jonka liimaat sitten nukketalosi seinään. Jos kuitenkin tapetoit nukketaloa, jonka seinät ovat jo kasassa, voi olla haastavaa mitata oikean kokoinen tapettipala, varsinkin jos seinät eivät ole suorakaiteen tai neliön muotoiset.
Tähän voit käyttää esimerkiksi sanomalehden sivua, jonka taittelet seinän mukaisesti ja jonka avulla sitten leikkaat kuviopaperista sopivan suuruisen palan. Seinien nurkissa takaseinän tapetin reunat kannattaa liiimata sivuseinän tapetin alle, jotta nurkkaan ei jää ikävää rakoa. Ikkuna- ja oviaukot kannattaa leikata vasta liimamisen jälkeen, jotta ne osuvat kohdalleen.
Katso myös tapetointiohje nukketalon seinien tapetointiin blogista Dollhouse Decorating!
Boordi
Tapettia voi koristella boordilla, joka on ohut vaakatasoon kiinnitettävä kuviotapetti. Sillä voi jakaa seinän esimerkiksi kahteen osaan niin että ala- ja yläpuolelle tulee erikuvioista
tai -väristä tapettia tai sillä voi koristella muuten yksinkertaista tapettia. Boordin voi asettaa seinän puoliväliin tai yläreunaan. Alla kuva tekemästäni pienoishuoneesta, jossa olen käyttänyt boordia.
Siinäpä sitä tapetointia pähkinänkuoressa. Jos jokin asia jäi vielä askarruttamaan, niin "How to Wallpaper a Dollhouse" -blogissa on vielä lisää vinkkejä, miten onnistut tapetoinnissa. Ei muuta kuin tapetoimaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos, kun kommentoit! <3