torstai 13. elokuuta 2020

Nukketalon rakennus, osa 34, Pylväs 1/3 Marmoripylväs

Edellisessä julkaisussani, joka koski Ruusulinnan olohuonetta, kerroin käsitelleeni kaikki toisen kerroksen eli olohuoneen alueet ja asiat, jotka olen rakentanut erkkeriä lukuunottamatta, mutta olin unohtanut pylvään (ja takan, josta kerron lisää toisessa kirjoituksessa).

Pylväiden historiaa lyhyesti

Wikipedian mukaan "pylväs eli kolonni on vapaasti seisova, poikkileikkaukseltaan pyöreä pystytuki tai koristeellinen elementti arkkitehtuurissa. Rakennusteknisesti todellista painoa kantava pystysuora rakenneosa on pilari". 

Vanhimmat tunnetut pylväät ovat Wikipedian mukaan arkkitehti Imhotepin käsialaa Egyptissä noin vuodelta 2600 eaa. Pylväsarkkitehtuuri tunnetaan kuitenkin ennen kaikkea antiikin kreikkalaisesta ja roomalaisesta arkkitehtuurista ja sitä kautta yleisesti klassisesta arkkitehtuurista, kertoo Wikipedia.

Klassisessa arkkitehtuurissa pylväiden ulkonäköä ja käyttöä määrittävät niin kutsutut pylväsjärjestelmät, joita kutsutaan joskus myös tyylisuunniksi. Ne kehittyivät kreikkalaisten temppelien kehityksen myötä. Klassiset pylväsjärjestelmät ovat:

 

  • Doorilainen pylväsjärjestelmä – Doorilaiset pylväät ovat rakenteeltaan yksinkertaisia ja muita tyylejä raskaamman näköisiä
  • Joonialainen pylväsjärjestelmä – Joonialaiset pylväät ovat doorilaisia hoikempia ja suhteessa pidempiä, ja niiden kapiteeli on rullamainen
  • Korinttilainen pylväsjärjestelmä – Korinttilaiset pylväät ovat hyvin samanlaisia kuin joonialaiset, mutta niiden kapiteeli on koristeltu akantinlehtiaiheella (Lähde: Wikipedia)

Lähde: Assignment Point

Lähde: Greece by a Greek

 

Marmori

Wikipedian mukaan "Marmori tarkoittaa kaikkia karbonaattipitoisia kivilajeja, joilla on sellainen kovuus ja kiillotettavuus, että niitä voidaan käyttää rakentamiseen ja veistoksiin".

Marmoria on pitkään käytetty rakennuskivenä. Enimmäkseen marmoria käytetään sisustamisessa, pöytätasoina sekä seinä- ja lattialaatoissa, Wikipedia kertoo. Lue lisää marmorista ErikStone Oy:n sivulta.

Lähde: NASA (Geology.com)
 

Marmoripylväs

Lähde: p´titesmith12 (Flickr)

Alunperin sahasin nukketaloni osat vanhasta sängynpohjasta, joka oli vaneria ja hieman kupristellutta. Koska olohuoneen katto ja lattia eivät asettuneet suoraan, keksin asettaa huoneen keskelle pylvään, jolla saisin vanerin taivutettua suorempaan. Sittemmin ostin uutta vaneria ja sahasin osat uudestaan. Enää en tarvitse pylvästä suoristamaan tasoja, mutta se on upea yksityiskohta sisustuksessa ja päätin siksi pitää sen.

Halusin pylväänvarren olevan joko valkoista tai vaaleanpunaista marmoria. Ensin päätin selvittää, minkä väristä marmori on luonnostaan. Epäilin, onko pinkkiä marmoria olemassakaan. En halua nukketalooni mitään, mikä ei ole "luonnollista". Löysin kuvan Versaillesin vaaleanpunaisista marmoripylväistä. Vaaleanpunaista marmoria on olemassa siis.


Pylvään kokoaminen

Väri oli siis päätetty. Enää minun tarvitsi etsiä sopiva kuva vaaleanpunaisesta marmorista. Tässä Pinteretistä oli taas apua ja löysin kuvan, johon miellyin.  

Pylväs on halkaisijaltaan 1,5 cm pyöreää puurimaa. Päällystin riman marmorikuvioisella paperilla, jonka olin ensin leikannut suorakaiteen muotoisiksi paloiksi, koska pylväätkin on rakennettu paloista tai oikeammin lohkareista. Lakkasin pylvään useaan kertaan kiiltävällä Decoupage -lakalla.

Pylvään yläosa eli kapiteeli on yleensä koristeellinen. En pysty nykyisillä työkaluillani ja osaamisellani tekemään aidon näköistä koristeellista kapiteelia, joten jouduin yksinkertaistamaan sitä paljon. Valitsemani kapiteeli muistuttanee eniten Korinttilaista.

Päädyin tekemään kapiteelin pitsistä, jonka liimasin ensin valkoiselle paperille ja maalasin kullan väriseksi Revellin pienoismallimaalilla. Kapiteelin ylärengas on leikattu kuulokkeiden johdosta. Tein lisäksi kapitaalin alapuolelle kultaisen renkaan pahvista.

Pylvään jalustan eli baasin tein pahvista, jonka päällystin myös marmoripaperilla. Baasin renkaat tein puolestaan kumiputken puolikkaasta sekä kuulokkeiden johdosta, mitkä olen maalannut myös kullan värisiksi.






Marmoripylväs on komea sisustuselementti, joka täydentää Ruusulinnan muuta sisustusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! <3