keskiviikko 12. joulukuuta 2018

Nukketalon rakennus, osa 19, Ikkuna 6/10 Kaari-ikkuna

Tällä erää viimeinen ikkuna on toisen kerroksen kaari-ikkuna. Ikkuna sijaitsee keskellä toista kerrosta ja alunperin suunnittelin, että ikkuna olisi kaksiosainen. Osien väliin olin ajatellut sijoittaa seinän, joka olisi jakanut myös koko kerroksen kahteen osaan. Mieleni muuttui matkalla ja väliseinä sai poistua suunnitelmista. Tai ainakaan se ei tule sijaitsemaan täysin keskellä huonetta, vaan ehkä enemmän toisella laidalla.

Varsinaista mallia minulla ei kaari-ikkunan tekoon ollut eikä liioin ohjettakaan. Päätin tehdä ikkunasta ulkonevan eli se tulee ulkoseinästä noin 2 cm ulospäin. Jostain syystä olen viehättynyt erilaisista ikkunoista ja lähes kaikki nukketaloni ikkunat ovatkin toisistaan poikkeavia. Vain keittiön kaksi ikkunaa ovat samanlaiset. Lopputulos saattaa olla hieman sekava, mutta sallin sen itselleni, koska tämä on ensimmäinen nukketaloni ja niin sanottu harjoituskappale, jossa saa kokeilla kaikkea, mitä mieleen juolahtaa.



Kaari-ikkuna

Kaari-ikkuna on tehty osittain balsasta ja osittain pahvista sekä elintarvikepakkausten muovista. Tein kaari-ikkunan katon kaaren pahvista samalla idealla kuin aiemmin keittiön venetsialaisessa ikkunassa. Koin tämän kaikkein helpoimmaksi tavaksi. Ikkunan etupuolen kaaren tein sen sijaan balsasta vapaasti muotoillen. Apuna käytin harppia. Ikkunaan käyttämäni balsa on 2 mm paksua levyä. Pahvit on 1 - 2 mm paksuja erilaisia pahveja.

Ikkunan kehys on kokonaisuudessaan 11,7 cm korkea, 11, 4 cm leveä ja 2,5 cm syvä. Kaari puolestaan on alaosasta 11,7 cm pitkä, 2,5 cm leveä, korkeimmalta kohdalta takaa 3,7 cm korkea ja edestä 4,4 cm korkea, koska etukaari nousee korkeammalle.

Ikkuna on maalattu Jeanne d'Arc Vintage Living Warm Cream kalkkimaalilla, niin kuin muutkin tekemäni ikkunat. Ikkuna ei ole vielä täysin viimeistelty, vaan koristelen sitä vielä yksityiskohdilla ja päällystän sen katon myöhemmin.

Ikkunan teko oli melko vaivatonta nyt, kun olen tehnyt jo melko monta ikkunaa. Edelleenkin pikaliiman käyttö aiheuttaa hankaluuksia, koska se helposti tarttuu sormiin, leviää kaikkialle ja tahraa pakkausmuovin, eivätkä tahrat lähde pois ikkunoista. Pikkuputkilot myös kuivuvat nopeasti umpeen, jolloin suurin osa liimasta saattaa jäädä käyttämättä.

Nukketaloprojektin seuraava vaihe

Tarkoituksenani olisi alkaa tapetoida seiniä, tehdä lattiat ja sisäkatot valmiiksi sekä asentaa ikkunat ja ovet. Koska päätin muuttaa harjakaton mansardikatoksi, täytyy minun rakentaa myös kolmas kerros ja katto nukketaloon.

Seuraavaksi pidänkin hetken tuumaustauon ja ainakin suurennan ja siloittelen ensin tekemiäni ikkuna- ja oviaukkoja. Katsotaan missä järjestyksessä päädyn tekemään kolmannen kerroksen ja katon sekä kaksi ensimmäistä kerrosta valmiiksi.

1 kommentti:

Kiitos, kun kommentoit! <3