lauantai 11. elokuuta 2018

Aloittelevan nukkekotiharrastajan 10 virhettä

Haluan jakaa kanssanne artikkelin, johon törmäsin eilen. Voit myös tutustua keräämiini artikkeleihin blogini sivulla: Nukkekoti- ja miniatyyriaiheiset artikkelit.

Poimin Smallhouse Models -sivustolla julkaistun artikkelin 10 Newbie Dollhouse Mistakes and how to Fix Them alunperin Pinterestistä. Se on englanniksi, mutta selkeä ja vaivaton lukea. Artikkelissa on nostettu esiin hyviä pointteja aloittelijoiden virheistä. Sitä varten on haastateltu kokeneita nukkekotiharrastajia. Kirjoitan omin sanoin lyhennelmän kustakin artikkeliin listatusta virheestä ja miten itse olen toiminut kunkin esimerkin suhteen.



1. Aloittaminen nukketalon rakentamisesta 

Kokeneet nukkekotiharrastajat suosittelevat aloittamaan nukkekotiharrastuksen pienoishuoneesta tai muusta pienemmästä rakennelmasta, koska sitä on helpompi hallita eikä virheiden tekeminen tule silloin turhan kalliiksi. Nukkekodin rakentaminen ja sisustaminen on työlästä, aikaa vievää ja eteen tulee haasteita, joita ensikertalainen ei tiedä odottaa.

Pienoishuone voi olla yksittäinen huone, kauppa rakennus tai vaikka puutarha. Voit myös rakentaa eri tyylisiä pienoishuoneita selvittääksesi, mikä aikakausi ja sisustustyyli sinua erityisesti kiinnostaa.

Minä lähdin rakentamaan nukketaloa melko suoraan, tehtyäni vain yhden pienoiskeittiön kokeilumielessä. Nukketaloni on myös kokeilu, vaikka se onkin alkanut näytellä hyvin vahvaa roolia elämässäni. Alkuperäinen nukketalohaaveeni koskee kuitenkin viktoriaanista nukketaloa, jonka tekemiseen taitoni eivät vielä riitä. Tiesin kuitenkin haluavani rakentaa nukketalon alusta asti itse, joten nukkekodin ostaminen valmiina ei tullut kysymykseen. Sekin on kuitenkin hyvä vaihtoehto, jos käsin tekeminen ei ole sinun juttusi.

2. Aloittaminen ISON nukketalon rakentamisesta

Ison nukketalon rakentaminen vaatii sitoutumista pitkään ja työlääseen projektiin eikä aloittelija välttämättä tiedä mihin on ryhtymässä. Siksi pienemmän nukketalon rakentaminen on järkevämpää. Jos ensimmäinen nukketalo on samalla viimeisesi, haluat sen olevan täydellinen, jolloin haluat myös satsata siihen paljon.

Usein yksi talo ei kuitenkaan nukkekotiharrastukseen hurahtaneelle riitä, vaan taloja tulee lisää. Jokainen nukketalo vie tilaa. Iso talo eniten. Kannattaa siis miettiä tarkkaan, kuinka ison nukketalon on valmis ensimmäisenä projektinaan rakentamaan ja riittävätkö siihen rahkeet.

Ensimmäinen nukkekotihahmotelmani oli isosta nukketalosta, jossa oli yli 10 huonetta. Onneksi en kuitenkaan lähtenyt rakentamaan tuota taloa, koska se ei alkuunkaan mahtuisi asuntoomme. Nyt rakentamani nukketalo mahtuu lipaston päälle, johon sille on jo varattu paikka, vaikka itse talo on vielä paloina lattialla odottamassa kasaamista.

3. Miniatyyrit eivät vie paljon tilaa

Tämä on uskomus, josta kannattaa päästää irti heti aluksi. Nukketalot, pienimmätkin, ovat isoja. Ne vaativat yleensä oman nurkkauksen ja hyllyn, pöydän tai lipaston, jonka päällä niitä pidetään. Jos pienoishuoneita ja nukkekoteja kertyy useampi, yksi nurkka tai seinä ei enää riitä. Monet tosiharrastajat ovatkin pyhittäneet kokonaisen huoneen harrastukselleen. Erilaiset nukkekodin esineet, sekä askartelumateriaalit ja työkalut vaativat myös säilytystilan.

Lisäksi nukketalon rakentaminen ja miniatyyrien valmistaminen vaativat työskentelytilaa. Keittiön pöytä toimii hyvin, mutta työkalut ja materiaalit täytyy siivota jokaisen työskentelykerran jälkeen, mikä on aikaavievää puuhaa. Rauhallinen tila, jossa tavarat saavat olla koskematta, on ihanteellinen. Kaikilla tähän ei kuitenkaan ole mahdollisuutta.

Minä askartelen keittiön pöydän ääressä ja yleensä työskentelyn jälkeen kerään tavarat kokoon, pyyhin pöydän ja imuroin lattian. Tavaroita säilytän tällä hetkellä makuuhuoneen kaapeissa, hyllyillä ja lattialla. Tarkoitus olisi hankkia uusi kaappi, johon loput tavarat saisi siirrettyä pois lattialta.

4. Miniatyyrit eivät maksa paljon

Miniatyyrejä on kaiken hintaisia, niin kuin muitakin tavaroita. Sinulla on kaksi vaihtoehtoa. Voit ostaa paljon huokeampia tuotteita, joilla saat täytettyä nukkekotisi tai säästää rahaa muutamiin kalliimpiin esineisiin, joista oikeasti pidät. Käsityönä tehdyt taidokkaat nukkekodin huonekalut ja nuket ovat kalliita. Teollisesti tuotetut tavarat ovat halvempia, mikä näkyy laadussa.

Voit myös askarrella itse huonekaluja ja esineitä nukkekotiin. Tämä tulee edullisemmaksi, mutta vie enemmän aikaa. Tuottamasi ihastuttavien miniatyyrien ylijäämän voit myydä netissä, nukkekotimyyjäisissä tai lahjoittaa nukkisystäville.

Itse lähtökohtaisesti teen kaiken itse, mutta on esineitä, joita en osaa valmistaa, kuten neulotut ja virkatut nukenvaatteet, matot ja liinat. Sellaisia olen ostanut muiden tekeminä. Aivan harrastukseni alussa ostelin myös melko paljon mielestäni tarpeellisia esineitä, kuten kupari- ja posliiniastioita, mutta nyt ostan hyvin harkiten uusia tavaroita. Olen tehnyt kuvan vesikelkan, sangon ja kannun, mutta kukat olen ostanut. Maitotonkka on joutunut minulle jostain niin kaukaa menneisyydessä, etten enää muista mistä ja milloin.


5. Kaiken haluaminen yhdellä kertaa

On mahdollista, ettet aluksi tiedä mitä olet tekemässä ja saatat pyrkiä ottamaan selvää ihan kaikesta, mitä nukkekotiin on mahdollista tehdä ja hankkia. Toisaalta saatat haluta vain alkaa tekemään, etkä liikaa suunnittele mitään etukäteen. Asioiden liika pohtiminen ja tekemisen aloittamisen venyttäminen kauas tulevaisuuteen, saattaa johtaa siihen, ettet koskaan aloita mitään. Ensimmäiseen nukkekotiin ei tarvitse tehdä kaikkea itse, eikä sen tarvitse olla täydellinen pienoismalli oikeasta talosta, vaan edustaa jotain sellaista, mikä tuntuu sinusta hyvältä ja innostavalta. Myös kiinnostavien asioiden listaaminen saattaa auttaa.

Olen varsinainen pohdiskelija, mitä elämään tulee ja usein kuulenkin läheisiltäni, että mietin ja analysoin asioita ihan liikaa. Haaveilu, suunnittelu, organisointi ja pohtiminen ovat asioita, joita rakastan ja siksi ne saavat minulta paljon aikaa. Minua ei niinkään huoleta, että en saa asioita alkuun, vaan etten saa vietyä niitä loppuun. Kun olen aloittanut jotain, haluan viedä sen kunnialla päätökseen. Siksi koen nukkekodin suunnittelun ja organisoinnin tärkeäksi. Näin tulen mitoittaneeksi taakan sopivaksi niin, etten muserru sen alle, vaan motivaationi ja innostukseni säilyvät ja nukketaloni etenee tasaisesti askel askeleelta kohti valmistumista. Hätäily saattaisi johtaa sellaisen nukkekodin rakentamiseen, joka valmistuttuaan vain harmittaisi.

6. Kuumaliiman käyttö

Kuudes virhe on käyttää kuumaliimaa nukketalon rakentamisessa. En tiedä ketään, joka olisi näin tehnyt, järkihän sen jo sanoo, ettei siitä mitään tule. Kuitenkin syystä taikka toisesta Yhdysvalloissa kuumaliimaa on aiemmin käytetty yleisesti ja vanhemmat kirjat ja blogit sisältävät neuvoja kuumaliiman käytöstä. Nykyään valmistettu kuumaliima on (artikkelin mukaan) koostumukseltaan ja ominaisuuksiltaan erilaista kuin vanha vastaava eikä se enää toimi kunnolla, vaan nukketalo hajoaa pian osiin.

Kuumaliimalla liimaaminen on mielestäni sotkuista ja hieman ikävää, koska se polttaa sormia. Joihinkin projekteihin se kuitenkin sopii. Ei kuitenkaan nukkekodin rakentamiseen. Kannattaa selvitellä mihin kuumaliimaa kannattaa käyttää, ennen kuin alkaa sen kanssa liikaa leikkimään. Nukketalon rakentamisessa suosin yleisliimaa (Erikeeper) ja pikaliimaa käytän metalli- ja muoviosien liimaamiseen.

7. Nukketalon kokoaminen ennen tapetointia

Tapetoinnin voi tehdä jo kasattuun nukketaloon, mutta se on helpompi toteuttaa, kun palat ovat vielä irrallaan. Tapetin voi kiinnittää suoraan nukketalon seiniin tai erilliselle pohjalle, kuten pahville, joka sitten kiinnitetään seinään. Toiset eivät kiinnitä tapettia kunnolla, jotta sen voi helposti myöhemmin irrottaa, kun uudistusvimma iskee.

Valmiiksi kasatun nukketalon tapetointia saattaa auttaa, jos tekee seinistä ensin mallin, esimerkiksi sanomalehden tai muistilappujen avulla, jonka avulla leikkaa tapetin oikean kokoiseksi.

En ole vielä päässyt nukketaloani tapetoimaan, mutta olen ajatellut tehdä sen ennen kuin talo on koottu kasaan. Todennäköistä on, että kiinnitän tapetit ensin erilliselle pohjalle, jonka sitten kiinnitän nukketalon seinään. Silloin voin irrottaa tapettilevyt ilman, että tapetti kärsii, jos vaikka haluan uutta ilmettä, mutta en haluaisi täysin luopua vanhastakaan. Harjoittelin tapetointia ja panelointia pienoiskeittiööni.


8. Tyylin tiukka noudattaminen

Tyylin valinta saattaa aiheuttaa vaikeuksia, varsinkin jos ei tunne hyvin eri aikakausien ja kulttuurien tyylisuuntia. Pikainen visiitti kirjastoon saattaa suoda helpotusta ongelmaan tai tiettyyn aikakauteen perehtyminen netissä auttaa hahmottamaan oman nukkekodin tyyliä. Toiset valitsevat tietyn tyylin, jota lähtevät jäljittelemään. Viktoriaaninen nukkekoti on hyvin suosittu ja melkein kaikille tuttu. Jotkut noudattavat valitsemaansa suuntausta lähes orjallisesti, haluten jokaisen yksityiskohdan olevan kohdallaan, toiset taas valitsevat tyylistä ne elementit, jotka tuntuvat miellyttäviltä ja korvaavat loput muilla ratkaisuilla. Nukkekotimaailmassa kaikki on sallittua ja sinä itse olet rakennusmestari, pääsisustaja ja -arkkitehti. Vain mielikuvituksesi on rajana sille, miltä nukkekotisi lopulta näyttää.

Minä olen valinnut ensimmäisen nukkekotini tyyliksi shabby chic -tyylin. Nukketaloni ei sijoitu mihinkään olemassa olevaan kulttuuriin eikä erityisesti mihinkään aikakauteen. Siinä on piirteitä Ranskasta, Englannista ja Skandinaviasta ja se elää noin sata vuotta vanhemmassa ajassa. Etsin kiinnostavia kuvia taloista ja esineistä, joiden pohjalta rakennan omaani. Ohjeita noudatan aina kun voin, loput keksin omasta päästäni. Nukkekotini  on fantasiaa eikä sillä ole kiinnekohtaa todellisuuteen, vaikka esineet ovat tuttuja. Kuvassa pienoiskeittiöni tämän hetken tyyliä.


9. Ohjeiden noudattaminen pilkun tarkasti

Ohjeiden noudattamisesta kirjaimellisesti ei ole mitään iloa, jos lopputulos ei miellytä sinua. Tee rohkeasti muutoksia. Pidä vain huoli, että olet lukenut ja ymmärtänyt annetut ohjeet, jotta tiedät mitkä vaiheet ovat oleellisia ja joiden noudattamatta jättäminen aiheuttaa ongelmia. Aina ohje ei sellaisenaan toimi sinulle, mutta se voi silti sisältää osia, joita voit hyödyntää. Ehkä teet alun ohjeen mukaan ja loppua varten tarvitset uuden ohjeen tai päätät itse miten sen teet.

Minä etsin aina ohjeita, koska haluan säästää aikaa itse tekemiseen sen sijaan, että pähkäilen, miten jokin kannattaisi tehdä. Harva ohje kuitenkaan toimii täysin sellaisenaan ja yleensä teenkin niihin muutoksia. Blogissani jaan ohjeita myös muille.

Tein sukset ja sauvat Maria Malmströmin ohjetta mukaillen.


10. Yksin näpertäminen

Et ole yksin harrastuksesi kanssa, vaan tuhannet ihmiset ympäri maailmaa ovat ihan yhtä hulluina nukkekoteihin ja miniatyyreihin kuin sinäkin. Sinun tehtäväsi on löytää heidät! Onko kotipaikkakunnalllasi aktiivista nukkekotiyhteisöä, joka kokoontuu näpertelemään yhdessä? Facebookissa on paljon ryhmiä, joihin voit liittyä. Voit kirjoittaa blogia ja alkaa seurata muiden alan harrastajien blogeja sekä julkaista kuvia tekemistäsi miniatyyreista sosiaalisen median kanavissa. Lähde tapaamaan ihmisiä miniatyyrimarkkinoille, nukkekotimyyjäisiin ja käsityömessuille. Voit myös matkustaa ulkomaille miniatyyritapahtumiin, jossa tapaat ihmisiä kaikkialta maailmasta.

Minulla ei lähipiirissäni ole ketään, joka olisi kiinnostunut miniatyyreista, ainakaan samassa määrin kuin itse olen. Kurssit ja kerhoillat ovat jääneet minulta käymättä ja sen haluankin korjata lähitulevaisuudessa. Olen jäsenenä Nukkekotiyhdistyksessä ja Päijät-Hämeen Nukkekotiharrastajissa sekä kuulun Facebookin Nukkekotiharrastajat sekä Miniaturas/Miniatures -ryhmään. Lisäksi seuraan useita nukkekotisivuja Facebookissa ja luen blogeja. Julkaisen säännöllisesti kuvia Instagramissa ja kirjoitan aktiivisesti tätä blogia. Suunnitelmissani on luoda englanninkielinen nukkekotiaiheinen sivu Facebookiin, kunhan nukketaloni valmistuu. Käyn jonkin verran eri nukkekotitapahtumissa Suomessa ja olen ollut kahdesti myyjänä Lahden Miniatyyri Markkinoilla.


Kertaus on opintojen äiti

Nukkekotiharrastuksessa pääsee siis parhaiten alkuun, kun välttää nämä kymmenen yleisintä virhettä tai ainakin ottaa niistä opikseen: 1. ja 2. Älä aloita liian isoja projekteja. 3. Suhteuta nukkekotiharrastuksesi ajankäyttösi, osaamisesi ja budjettisi mukaiseksi. 4. Älä hamstraa turhaa roinaa. 5. Älä yritä saada kaikkea kerralla. 6. Valitse tarkoin käytettävät materiaalit ja jätä kuumaliima-ase rauhaan. 7. ja 8. Tapetoi nukketalo ennen kokoamista ja valitse tyyli, jota noudatat omien mieltymystesi mukaan. 9. Älä pingota ohjeiden kanssa, vaan anna luovuutesi lentää vapaana ja käytä mielikuvitustasi. 10. Jaa harrastuksesi muiden kanssa, niin saat siitä enemmän iloa!


Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo!

1 kommentti:

Kiitos, kun kommentoit! <3