lauantai 4. elokuuta 2018

Nukketalon rakennus, osa 14, Portaat 5/7 Portaikon kaide

Nukketalon portaikon kaiteen tekoon löytyi hyvin vähän valmiita ohjeita. Varsinaisesti löysin vain yhden eikä sekään ollut täydellinen. Kun vertailin tekemääni portaikkoa netistä löytämiini portaikkoihin, en tuntunut löytävän montaakaan samanlaista portaikkoa. Jouduin siis ratkaisemaan itse miten rakennan kaiteen, kun valmista ohjetta ei ollut saatavilla. En ikävä kyllä pysty antamaan tarkkaa ohjetta itsekään. Jos et ole vannoutunut käsityöihminen, suosittelen ostamaan portaikon valmiina. Portaikko on erittäin työläs ja aikaavievä projekti, mutta palkitseva.


Portaikon kaiteen valmistus

Portaikon kaiteen valmistamisessa haasteita toivat ensisijaisesti tukipilarit, joita en ollut tehnyt osittain suorakaiteisiksi, jolloin kaidepuu olisi ollut helpompi kiinnittää. Koska tekemieni tukipilarien päät olivat pyöreät helmet, minun piti asettaa kaide kulkemaan niiden päältä. Kaide on rakennettu ohuista puutikuista sekä balsasta. Ensin tein 0,5 cm leveistä puutikuista kaiteen alaosan. Alaosa on pohjasta avonainen, josta kaidepinnojen päät menevät kaiteen sisään. Alaosan päälle liimasin vielä yhden puutikun, jonka päälle kiinnitin 1 cm leveän ja 0,2 cm paksun balsapalan lisätäkseni kaiteeseen hieman moniulotteisuutta.

Seuraava haasteeni oli saada kaide kääntymään oikeassa kulmassa alaspäin portaiden suuntaisesti. Peruskoulun matematiikan arvosana 6 ei auttanut tässäkään kohtaa, koska olen unohtanut lähes kaiken geometriasta ja kulmista. Mikä siis neuvoksi. Minulla on jiirisakset, joilla rimoja voi leikata kulmaan. Leikkelin paloja eri kulmilla ja ihan kokeilemalla kokeilin mikä kulma olisi hyvä. Päädyin 60 asteiseen kulmaan. Katkoin tarvittavat palat oikeaan kulmaan ja hioin ne vielä päistään tasaisiksi.


Kolmas haaste oli miten saan palat liitettyä toisiinsa. Aloin olla jo tuskissani tässä vaiheessa ja pääni tuntui ylikuumenevan kaikesta pohtimisesta. En löytänyt apuja Internetin ihmeellisestä maailmasta, joten minun oli pakko selvitä keskenäni. Lopuksi keksin miten kaidepuut voi liittää yhteen liimaamalla ne lomittain. Jouduin leikkaamaan ja hiomaan lähes kaikki palat uudestaan, mutta oivallukseni sai mieleni keveäksi ja innosti minua jatkamaan.


Kaidepinnat ja tukipilarit

Kaidepinnoihin sekä tukipilareihin käytin paperista valmistamiani pisaran mallisia helmiä, kahden kokoisia pyöreitä puuhelmiä, neliön muotoisia puuhelmiä, kahden kokoisia metallirenkaita sekä sydämen muotoisia muovihelmiä. Paperihelmien valmistamisesta kerroin edellisessä julkaisussani.


Pujotin helmet rautalankaan ja liimasin ne kiinni toisiinsa pikaliimalla. Rautalangan lyhensin sopivan mittaiseksi asentaessani pinnoja kaiteeseen.


Painoin rautalangan yläpäähän palan balsaa, jonka avulla kiinnitin pinnan kaiteeseen. Balsapalakin piti leikata oikeaan kulmaan, jotta pinnat ja pilarit seisoisivat suorassa. Giac kertoo blogissaan Late Victorian English Manor Dollhouse: 1/12 Miniature from Scratch kaidepinnojen asentamisesta. Hänen blogistaan sain vinkin nukketaloni kaidepinnojen asentamiseen.

Lähde: Late Victorian English Manor Dollhouse: 1/12 Miniature from Scratch

Liimasin kaidepinnat ja tukipilarit yleisliimalla kiinni kaiteeseen ja lopuksi koko hökötyksen kiinni portaisiin. Tasanteelle lisäsin palan balsaa, johon kiinnitin kaiteen. Tein myös portaikon yläosaan palan kaidetta (kaide päättyy ensimmäisen kerroksen kattoon) sekä portaikon alaosaan lisäsin pienen tukikaiteen. Lisäksi tein kaiteet myös toiseen kerrokseen hieman eri periaatteella.

Toisen kerroksen kaide 

Portaikko nousee ensimmäisestä kerroksesta yhden käännöksen kautta toiseen kerrokseen. Toisen kerroksen lattiaan piti leikata sitä varten sopivan kokoinen aukko. Aukosta tuli noin sentin verran liian iso. Koska tilaa nukketalossa on vähän, aion maksimoida tilan korjaamalla tuon sentin raon asentaessani lattiapintoja.


Kaide kiertää aukkoa ja portaikon suu on takaseinää vasten. Seinän ja portaikon väliin jää noin neljän sentin väli, mikä tarkoittaa oikeassa koossa 48 cm. Väli on melko kapea, mutta riittää tähän tarkoitukseen. Kyllä siitä mahtuu, kun vetää vatsan sisään.

Toisen kerroksen kaiteen tukipilarit ja kaidepinnat on valmistettu samalla metodilla kuin muutkin, mutta kaide on yksinkertaisempi. Tukipilarit ja pinnat liimasin yleisliimalla ensin balsarimaan, joka on 0,4 cm paksu ja 1 cm leveä, niin, että rima seisoo kapeammalla sivullaan. Hioin balsariman reunat pyöreiksi. Pilareiden ja pinnojen päälle liimasin ohuet 0,5 cm leveät puutikut suorassa kulmassa toisiinsa. Niiden päälle laitoin vielä o,4 cm paksua balsarimaa, jonka katkoin sopivan mittaisiksi paloiksi. Kulmat leikkasin 45 asteeseen. Lopuksi hioin kaiteen reunat pyöreämmiksi.


Toisen kerroksen kaiteen asentamisessakin tuli pienoisia mutkia matkaan, kun en aluksi ymmärtänyt miten palat tulisi katkoa, jotta ne olisi sopivan kokoisia ja kaiteen osat loksahtaisivat kohdalleen. Yhden kulmista jouduin asentamaan toisin kuin alunperin olin suunnitellut (kuvassa etualalla) ja siksi kaidepinnat ovat liian lähellä toisiaan. Hioin aukon reunoja tasaisemmaksi, jotta kaide ei joutuisi turhaan puristukseen ja sen vuoksi vääntyilisi. Lopputulokseen olen tyytyväinen. Kaidetta ei vielä ole kiinnitetty kunnolla. Sen teen kunhan lattiat ovat valmiit.

Lopuksi koristelin näkyvimmän osan kaiteesta spiraalilla, jonka muovailin Fimo-massasta. Kaiteen ja spiraalin väliin tein balsasta liitoskappaleen. Peitin liitoksen pikasiloitteella ja hioin pinnat tasaiseksi ennen maalaamista.


Portaikon ja kaiteen maalaamisesta kerron vielä erikseen. Niin kuin osassa kuvista näkyy pääväreiksi valikoitui valkoinen ja vihreä ja koristeväreiksi kulta ja hailakka pinkki. Minulla on edessäni vielä portaikon tekeminen kuluneemman ja vanhemman näköiseksi vahaamalla.

2 kommenttia:

Kiitos, kun kommentoit! <3