sunnuntai 6. tammikuuta 2019

Nukketalon rakennus, osa 20, Ovet 3/4: Karmit ja saranat

Nukketalossa on useita ovia, joista osa voi olla maalattu seinään antamaan vaikutelman, että seinän toisella puolella on huone. Ovet voivat olla myös pelkkiä oviaukkoja tai niissä voi olla ovet. Ovet voivat olla kiinteät, jolloin ne ovat aina kiinni tai kokonaan auki tai ne voivat olla sellaisia, jotka sulkeutuvat ja avautuvat. Silloin ovi tarvitsee saranat.

Nukketalon oven saranat voi tehdä monella tapaa. Saranat voi ostaa valmiina ja kiinnittää oveen, niin kuin minä tein, mutta saranoina voi käyttää myös nastoja, joilla ovi kiinnitetään sen ylä- ja alaosista kiinni karmiin. Niiden varassa ovi pääsee liikkumaan. Oven saa aukeavaksi myös liimaamalla saranapuolelle palan kangasta tai teippiä.
Oven karmit ja saranat

Karmien teko oli melko vaivatonta. Ainoastaan takaoven kaari-ikkuna aiheutti pientä haastetta. Karmit tein balsarimasta ja pahvista. Kaari-ikkunan tein samaan tapaan kuin venetsialaisen ikkunan. Leikkasin päällimmäiset kerrokset 2mm paksuisesta balsasta. Balsa ei tällä kertaa murtunut, koska kaari oli leveämpi kuin venetsialaisessa ikkunassa.

Kaari-ikkunan takorautakoristeen tein tinneritussilla mustaksi maalatusta rautalangasta ja lasihelmistä. Ikkuna on pakkausmuovia. Saranat ostin Kärkkäiseltä.

Saranoiden asennus

Saranoiden asentaminen olikin sitten piinaavampi työsarka, johon en ihan heti halua lähteä uudestaan. Ensi kertaa nukketaloprojektini aikana vuodatin muutaman kiukun kyyneleen. Onneksi avopuolisoni tuli hätiin ja rohkaisi minua jatkamaan. Hän ei nähnyt tilannetta niin vakavana kuin minä ja niinpä yritin vielä kerran saada saranat pysymään paikallaan ja ovet avautumaan ja sulkeutumaan kunnolla.

Löysin hyvän ohjeen saranoiden asentamiseen Architecture of Tiny Distinction -blogista: Hanging and Ageing Tiny Doors - A Tutorial.

Haasteeksi saranoiden asentamisessa nousi itse saranat sekä liimattava pohja eli ovet, jotka olivat pahvia, puuta ja pakkausmuovia kerroksittain. Leikkasin karmeihin saranoille matalat kolot, johon ne upposivat. Leikkasin myös oviin kolot, mutta täytin ne myöhemmin, koska en saanut saranoita tarttumaan.

Liimasin saranat useamman kerran ja ne irtosivat aina uudestaan. Kokeilin kontaktiliimaa ja pikaliimaa. Lopulta lisäsin oviin palat balsaa, johon saranat vihdoin tarttuivat pikaliimalla. Kylpyhuoneen ovessa tämäkään ei kuitenkaan ollut vielä lopullinen ratkaisu, vaan jouduin poistamaan balsapalat saranoiden taas kerran irrottua. Korvasin balsapalat 0,5 cm leveän askartelutikun paloilla, jotka olivat juuri oikean levyisiä.

Saranoiden naulojen kannat olivat myös liian isot, eivätkä ovet mahtuneet sulkeutumaan kunnolla niiden takia, joten jouduin jättämään naulat lopulta pois kokonaan.

Leikkasin mattoveitsellä useamman kerran haavan sormeeni poistaessani milloin liimaa, milloin balsaa saranoista tai tehdessäni koloja. Pikaliimaa tuntui olevan joka paikassa ja pelkäsin sotkevani ovet sillä. Melkein rikoinkin ovet saranoiden kiinnitystouhussa. Jouduin liimaamaan ovien kahvat uudestaan ja maalaamaan ovet kertaalleen, koska maalipinta oli osittain naarmuilla ja tahrainen.

Suosittelenkin ovien kiinnittämistä jollain toisella tavalla kuin saranoilla, koska helpompiakin tapoja on. Tässä esimerkiksi Laurie Heislerin video Easiest DIY Door Hinge.

Kun olen asentanut ovet paikoilleen, teen niille vielä erilliset koristeellisemmat kehykset.

Seuraavaksi suunnitelmissani on alkaa tapetoida huoneita ja asentaa lattiat.Tämä vaihe jännittää taas minua kovasti enkä vielä ole aivan varma minkä tapetin laitan tai millaisen lattian teen mihinkin huoneeseen. Tapetit olen kuitenkin jo valinnut ja jonkinlaisia ideoita minulla on myös lattioiden suhteen. Nyt pitää vain tehdä päätöksiä.


Oikein hyvää uutta vuotta ja menestystä mineilyyn!

4 kommenttia:

 1. Todella kauniit ovet. Saranoiden liimaaminen on hankalaa, mutta itse olen todennut, että ne liimautuvat esim. pikaliimallakin parhaiten puhtaaseen maalaamattomaan/liimattomaan pintaan..ja pitää antaa kuivua rauhassa:)

  VastaaPoista
 2. Sarat ovat monesti melko hankalia ja valmiit saranat todella jäykkiä joten ne vaativat tosi lujan liiman. Itse en käytä valmiita vaan olen tehnyt saranat itse.
  ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen miettinyt myös, että tekisin saranat itse, mutta en tiedä teenkö vielä tähän nukkekotiin. Ehkä pitää kokeilla! :)

   Poista

Kiitos, kun kommentoit! <3