maanantai 2. syyskuuta 2019

Nukketalon rakennus, osa 25, Lattia 3/4 Lautalattia

Nukketalon lattian voi tehdä puusta, pahvista, muovista, kankaasta, munakennoista, massasta ja vaikka mistä muusta. Olen tähän mennessä tehnyt kivilaattalattian munakennoista, kalanruotoparketin kahvitikuista ja kylpyhuoneeseen olen suunnitellut kaakelilattiaa mosaiikkipaloista. Ullakon lattiaksi halusin kuitenkin perinteisen ja yksinkertaisen lautalattian.


Nukketalon lautalattia on edullinen ja helppo tehdä. Materiaaliksi kelpaavat muun muassa jäätelötikut tai muut kapeat puusäleet, joiden päät on katkottu tasaisiksi. Laudat voivat olla pitkiä kuten Ruusulinnan ullakon lattiassa tai lyhyitä kuten Tiny Handmade -blogin luojan Clairen nukketalossa. Lattian voi maalata, petsata tai jättää puun väriseksi.

Tiny Handmade

Minnesota Miniatures Market -sivustolla on selkein kuvin varustettu (englanninkielinen) ohje lautalattian tekoon kahvitikuista.

 

Lautalattia bambusäleistä

Ruusulinnan lattian tein bambusäleistä, jotka irrotin kirpputorilta ostamastani bambutabletista. Katkoin bambusäleet sopivan mittaisiksi jiirisaksilla ja liimasin ne Erikeepperillä muropaketista talteen ottamalleni pahville. Pahvin olin aiemmin leikannut lattian malliseksi.

Annoin liimausten kuivua, jonka jälkeen hioin ja hioin ja vielä kerran hion bambusäleitä saadakseni niistä punertavan värin pois. Aivan kaikkea väriä en saanut pois enkä halunnutkaan saada, koska mielestäni lattia näyttää paremmalta, kun siinä on hieman sävyjä. Lopuksi vahasin lattian Jeanne d'Arc Living Vintage kirkkaalla vahalla (kokeilin myös vaalean ruskeaa vahaa, mutta en ollut siihen tyytyväinen ja hioin sen pois).


Esiintymiskoroke

Ullakon toisessa huoneessa on puoliympyrän muotoinen koroke. Sen pohja on tehty 3 mm:a paksusta pahvista, jonka alapuolelle liimasin kaksi 6 mm:n vaneripalaa nostamaan korokkeen halutulle korkeudelle. Suunnittelin aurinko- / kukkakuvion itse millimetripaperille.


Kuvion palaset leikkasin jiirisaksilla ja mattoveitsellä spaatteleista, bambusäleistä, jäätelötikuista ja balsasta. Sommittelin ne puolikaaren muotoon leikkaamalleni ohuelle pahville, jonka liimasin valmiina paksummalle pahville. Myös lattian ulkoreuna on pahvia, koska en pysty helposti leikkaamaan puusta kaarevia muotoja. Samoin korokkeen reuna on ohutta taipuisaa pahvia.

Kun kuvio oli valmis, hion sen pinnan tasaiseksi. Sen jälkeen petsasin osia niin, että osaan laitoin kaksi kerrosta tammipetsiä ja osaan nejästä viiteen kerrosta petsiä. Jotkin osat jätin kokonaan petsaamatta. Näin kuvion toiset osat korostuvat ja nousevat paremmin esiin.


Korokkeen on tarkoitus toimia esiintymislavana Ruusulinnan perheen musiikkiesityksissä. Olen saanut valmiiksi myös ullakolle parvekkeen ovet sekä ikkunat, joista kerron piakkoin. 


Syksy on saapunut. Se on lempivuodenaikani, vaikka se tietää myös iltojen pimenemistä aikaisemmin ja aikaisemmin, jolloin valoisaa työskentelyaikaa jää vuorokauteen vähemmän. Pidän ruskasta ja syksyn tuoksusta. Siitä, miten luonto rauhoittuu ja varautuu talvea varten. Illalla voi sytytellä kynttilöitä. Tänään oli kuitenkin vielä kaunis ja aurinkoinen syyskuun päivä.

Aurinkoisia syyspäiviä teille, lukijani!

2 kommenttia:

Kiitos, kun kommentoit! <3