keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Nukketalon rakennus, osa 4, Esikasaus

Nukketaloni on siinä vaiheessa, että saatoin esikasata sen nähdäkseni miten sahaustyöt ovat onnistuneet. Nukketalon seinät ja lattiat takaseinää lukuunottamatta ovat 0,6 mm koivuvaneria, joka on sahattu vanhasta sängynpohjasta. Vaneri on vääntynyt, minkä havaitsin sahaamisen jälkeen. Tämän takia lattiatkaan eivät ole täysin suorat. Alunperin en halunnut tehdä nukketalooni kuin yhden väliseinän erottakseni kylpyhuoneen muusta talosta, mutta lattioiden kuperuuden takia päätin tehdä keskeltä avoimen seinän myös toiseen kerrokseen, jotta lattia painuisi suoremmaksi. Tämä toimi tyydyttävästi.


Ensin ajattelin naulata nukketalon kokoon, mutta päädyin kuitenkin käyttämään ruuveja, jotta voin kasata ja purkaa talon osiin rakentamisen eri vaiheissa. Kärkkäiseltä löysin tarpeeksi ohuita ja sopivan mittaisia ruuveja ja miesystäväni auttoi minua nukkeatalon kasaamisessa. Vanerin taipumisen takia, levyjä piti painaa melko lujasti, jotta ne asettuivat paikoilleen. Jorma Havian kirjasta Uusi nukketalokirja: Rakentajan opas sain vinkin sahata parvekkeen lattia valmiiksi jo tässä vaiheessa. Hänen mukaansa parvekkeen asettaminen jälkikäteen on kinkkisempää. Nukketalon takaseinä on kovalevy vanhasta kirjahyllystä. Sen työstäminen oli hidasta, mutta melko helppoa. Aukot leikkasin mattoveitsellä, askarteluveitsellä ja lehtisahalla. Olen tyytyväinen lopputulokseen.


Koska haluan nukketalostani valoisan, päätin tehdä siihen paljon isoja ikkunoita, myös takaseinään, joka usein on ikkunaton. Yhteensä ikkunoita on yhdeksän kappaletta: kaksi ullakolla, kolme toisessa kerroksessa ja neljä ensimmäisessä kerroksessa, joista kolme keittiössä. Ovia nukketaloon tulee kolme: ensimmäiseen kerrokseen kylpyhuoneen ovi ja takapihalle aukeava ovi sekä toiseen kerrokseen parvekkeen tuplaovet. Portaita teen kahdet: ensimmäiseen kerrokseen tulee portaikko ja toiseen kerrokseen portaat ullakolle. Lisäksi teen takan ja savupiipun. Ainakin näin aluksi. Yhteensä porattavia ja sahattavia reikiä talossa on siis 15 kappaletta. Melko monta! Kattoa en ole vielä suunnitellut, mutta ajatuksena on sinnekin asentaa muutama ikkuna.

 

Koska pidän pyöreiistä muodoista, tein kylpyhuoneen ikkunasta pyöreän. Lisäksi tein kaksi kaari-ikkunaa. Minulla ei ole sopivia työkaluja pyöreiden muotojen sahaamiseen vanerilevyyn, mutta kovalevyyn pyöreiden muotojenkin teko onneksi luonnistui. Sain valmiiksi ullakolle johtavat portaat. Portaat tulevat lopulta nukkekodin takaseinälle sivuttain. Nyt niitä voi vielä katsella edestäkin.

 

Urakka on edennyt rauhalliseen tahtiin seinien ja lattioiden sekä ikkuna- ja oviaukkojen sahaamisella sekä portaiden teolla. Lisäksi olen etsinyt sopivia tapetteja ja maaleja taloon. Ihaninta on suunnitella omaa unelmataloa ja nähdä sen rakentuvan pala palalta sekä uusien taitojen oppiminen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! <3