maanantai 5. maaliskuuta 2018

Nukketalon rakennus, osa 3, Portaat 1/5

Nukketaloni on suunniteltu kolmikerroksiseksi. Ensimmäisen ja toisen kerroksen yhdistää portaikko ja toisen ja kolmannen kerroksen välille tein avoportaat. Kerron tässä julkaisussa avoportaiden teko-ohjeen ja myöhemmin palaan portaikon tekoon. Löysin tietopaketin portaista, jonka haluan jakaa kanssanne: Puutuoteteollisuuden julkaisema Porrastietoa suunnittelijoille, www.puutuoteteollisuus.fi.

Lähde: Burtleburtle.net
Lähde: Change of Scenery

Aluksi sinun tulee päättää portaiden paikka ja malli. Mahdollisuuksia on monia. Voit tehdä esimerkiksi suorat portaat, kääntyvät portaat lepotasanteella tai kierreportaat.

Lähde: Greenbuild.en.alibaba.com

Lähde: Joy Studio Design Gallery

Portaiden valintaan vaikuttaa muun muassa nukketalon koko. Mitä pienempi nukketalo, sitä enemmän portaat valtaavat alaa. Portaat voi sijoittaa keskelle taloa, jolloin portaat nousevat yleensä eteishallista. Portaat voi myös sijoittaa seinän viereen tai kierreportaiden ollessa kyseessä huoneen nurkkaan. Avoportaat ovat kevytrakenteiset. Ne sopivat hyvin kapeisiin tiloihin ja voivat olla melko jyrkätkin. Avoportaat voivat viedä kellariin, parvelle tai ullakolle.

Lähde: Näyteikkunassa.blogspot.fi, Nukkekotimaailmassa, Jori

 

Avoportaiden rakentaminen

Piirrä portaat oikeaan kokoonsa ja sopivaan kallistuskulmaan esimerkiksi millimetripaperille. Tätä varten sinun tarvitsee tietää huonekorkeus sekä portaiden korkeus että askelkorkeus. Nukketaloni portaiden reisilankkujen leveys on sytyketikun leveys 1,6 cm ja korkeus 24,5 cm. Askelkorkeus on 2 cm, askelmien leveys noin 5 cm ja syvyys 1,6 cm. Askelmia tarvitsin portaisiin yhteensä 11 kappaletta ja tukipalikoita 22 kappaletta.

Tee avoportaiden mitoitus oheista Suomela.fi -sivustolta poimittua laskukaavaa apuna käyttäen.

Lähde: Suomela.fi

Löysin yksinkertaisten avoportaiden ohjeen Rob Hawkins Hobby -blogista. Blogi on englanninkielinen, mutta siinä on selkeät kuvat. Tein portaat Bilteman sytyketikuista (joiden valmistus on tietääkseni lopetettu) ja tukipalikat tulitikuista, mutta portaat voi tehdä myös esimerkiksi spaatteleista (jäätelötikuista) tai pahvista (katso YouTubessa TheMrFinnethin video "How To Make Popsicle Stick Stairs" portaiden tekoon jäätelötikuista). 

Kun tiedät kuinka monta askelmaa portaisiisi tarvitset, merkitse niiden paikat reisilankkuihin. Sahaa lehtisahalla ensin reisilankkujen päät sopivaan kulmaan. Apuna voit käyttää esimerkiksi leikkausmattoa, jossa on apukulmia (ks. Rob Hawkinsin blogi). Muista, että reisilankut ovat toistensa peilikuvat. Tein askelmia enemmän kuin tarpeeksi, jotta olisi varaa valita parhaat mikäli sahaus epäonnistuisi. Teippasin sytyketikut teipillä yhteen ja sahasin palat irti lehtisahalla. Tulitikut katkoin saksilla.


Katko tulitikuista tukipalikat askelmille ja liimaa ne paikoilleen. Minä käytin liimaamiseen puuliimaa. Anna kuivua. Sahaa sopiva määrä askelmia, hio niiden pinnat tasaisiksi hiomapaperilla ja liimaa askelmat tukipuiden päälle toiseen reisilankkuun kiinni. Anna taas kuivua. Liimaa lopuksi toinenkin reisilankku kiinni askelmiin ja laita portaat liiman kuivumisen ajaksi puristukseen maalarinteipillä. Hio vielä mahdolliset epätasaisuudet pois ja maalaa portaat mieleiseksesi. Minä jätin portaat vielä tässä vaiheessa maalaamatta.


Tulossa on lisää ohjeita tapetointiin ja portaikon tekoon sekä, kunhan vauhtiin pääsen, lattian tekoon ja ikkunoiden sekä ovien valmistamiseen. Nukketaloni rakennusprojektia voi seurata myös Instagramissa: Nukkekodin Lumo.

2 kommenttia:

Kiitos, kun kommentoit! <3