sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Nukketalon rakennus, osa 2: Tapetointi 1/3

Jos olet haaveilija niin kuin minäkin, rakastat luoda mielikuvia unelmanukkekodistasi ennen sen rakentamista. Sinulla saattaa olla hyvinkin tarkka kuva siitä, millainen talostasi tulee. Minä halusin tehdä 1800 -luvulle sijoittuvan nukkekodin. Olisin halunnut sen näyttävän oikealta ja aidolta tuon ajan kuvalta. Se vaikutti turhan hankalalta projektilta. Siirsin unelman tulevaisuuteen ja päätin tehdä ajasta riippumattoman harjoitusnukketalon, jossa tunnelma ja värimaailma olisivat keskiössä.

Ihastuin shabby chic -tyyliin katseltuani kuvia Pinterestissä ja aloin kerätä siihen liittyviä kuvia inspiraatioksi. Pikkuhiljaa uusi unelmani muotoutui konkreettisiksi suunnitelmiksi ja hahmotelmiksi. Valitsin pääväreiksi kuluneen vaaleanpunaisen, haalean turkoosin ja pehmeän valkoisen sävyn. Niitä täydennän pehmeän sävyisellä keltaisella, kuluneella vihreällä ja ruskealla. En ole vielä päättänyt käytänkö tumman vai vaaleanruskeaa. Tapettia laitan toisen kerroksen seiniin sekä eteiseen / porraskäytävään. Keittiön ja kylpyhuoneen seinät maalaan ja vinttikerroksen teen "viimeistelemättömän näköiseksi".

Pidän näistä Liberty Bibertyn kuvista:

Lähde: Liberty Biberty
Lähde: Liberty Biberty
 

Tapetin valinta

Tapetin valinta saattaa muodostua hankalaksi, koska tarjolla on niin paljon ihastuttavia malleja. Työtä helpottaa, kun alkuun suunnittelee huoneen värimaailman. Kaiken ei tarvitse olla loppuun asti mietittyä, mutta helpommalla pääsee, kun päättää minkä värisen kustakin huoneesta haluaa tehdä. Pinterestistä löytyy paljon erilaisia värikarttoja, joita voi käyttää väriyhdistelmien valintaan.

Lähde: In Color Balance

Tapetteja voi myös vertailla sujuvasti Pinterestissä (linkki avautuu tauluuni Wallpapers, boarders & fabrics) tai Googlen kuvahaun avulla. Lisäksi netissä on useita tapetteja sekä decoupage-papereita myyviä verkkosivuja.

Lähde Cinderella Moments
Kannattaa myös katsella muiden nukkekotiharrastajien kuvia heidän nukkekodeistaan. Minä löysin täydellisen tapettikuosin Cinderella Moments -blogista. 

Selasin Pinterestiä ja internetin tarjontaa useamman tunnin ennen kuin löysin tapetin, joka muistuttaa tuota tapettimallia, vaikka onkin eri sävyinen.

Josette Carnation Damask Wallpaper, Laura Ashley

Kun tiedät millaista tapettia nukketalosi seinät kaipaavat, haluat jo päästä tapetoimaan. Voit käyttää muun muassa oikeaa tapettia, decoupage -paperia, lahjapaperia, kangasta tai tehdä tapetin itse joko käsin piirtämällä, maalaamalla tai värjäämällä tai tulostaa valmiin mallin tulostimella. Itse valitsin tulostamisen, joten kerron mitä sinun tulee huomioida, jos päätät samoin.

 

Tapettia tulostamalla

Ennen tapetin tulostusta on tärkeää huomioida, että käytettävä kuva on tarpeeksi laadukas. Kuva saattaa olla epätarkka tai liian pieni, jolloin sen suurentaminen ei onnistu. Usein kännykällä otetut kuvat näyttävät hyvältä pieninä, mutta suurentaessa niiden epätarkkuus tulee esiin. Kuvia saatetaan myös joutua pienentämään nettiin ladattaessa, jolloin niiden resoluutio kärsii. Mitä isompi kuva on kooltaan (mitä enemmän siinä on pikseleitä) sitä tarkempi resoluutio kuvalla on ja sitä parempi tulostusjäljestä tulee. Ikävä kyllä kaikki netistä ladattavat kuvat eivät ole tarpeeksi hyviä sellaisenaan tulostettaviksi.
  
Voit yrittää löytää haluamasi tapettimallin Googlen kuvahaulla. Valitse kuvahaun työkaluista kohdat Koko ja sen alta Suuret. Näin varmistat, että Google tarjoaa sinulle tarpeeksi suuria ja laadukkaita kuvia. Klikkaa kuva auki (kuvan koko on ilmoitettu suoraan sen alapuolella) ja tallenna se tietokoneellesi. Tämän jälkeen voit tarkastella kuvaa esimerkiksi Windowsin valokuvavalikoimalla tai kuvankäsittelyohjelmalla kuten Photoshopilla. Suurenna kuvaa, jos kuva pysyy tarkkana, se soveltuu hyvin käytettäväksi tapettina. Kun kuva on tarkka, yksityiskohdat ja värisävyt erottuvat paremmin ja lopputulos on kauniimpi ja luonnollisempi. 

Lähde: Pinterest

Ensimmäisessä tapetointia koskevassa kirjoituksessani kerroin tapettimallin valinnasta. Toisessa kirjoituksessani tulen käsittelemään hieman kuvankäsittelyä ja tapetin tulostamista ja kolmas kirjoitukseni koskee itse tapetointia.

5 kommenttia:

 1. Olet kirjoittanut mielenkiintoisen postauksen. Se herättää paljon ajatuksia. Suunnitelmallinen lähestymistapa rakentamisessa ja sisustamisessa on tietyllä tapaa ihailtavaa. Se toimii silloin, kun on itse hyvin järjestelmällinen, monipuolinen ja taitava. Joskus on valitettavasti kuitenkin tyydyttävä siihen, mitä sattuu syntymään tai mihin on varaa ja muutettava suunnitelmiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! On totta, että olen hyvin suunnitelmallinen ja järjestelmällinen. Nautin suunnitteluvaiheesta ja joskus se saattaa venähtää turhankin pitkäksi. :) Suunnittelu vähentää virheiden tekoa (ei toki estä sitä) ja säästää aikaa tekovaihessaa, kun ei arvitse miettiä, "miten tämän nyt tekisin?". Omia taitojaan voi parantaa ja kannattaa lähteä liikkeelle yksinkertaisimmista asioista. Minulla ei ole minkäänlaista kokemusta nukkekodin rakentamisesta taikka sisustamisesta tai muustakaan siihen verrattavasta. Minulla ei myöskään ole puusepän taitoja. Olen kerännyt vuoden ajan tietoa ja neuvoja siitä miten minun kannattaa edetä rakennusprojektissa ja aina kun aloitan uuden vaiheen, selvitän ensin perusteellisesti mitä minun pitää huomioida. Tämä tyyli ei tietenkään sovi kaikille. Haluan, että nukkekoti palvelee minua pitkään, onhan se minun ensimmäiseni (ja kuka tietää ehkä viimeiseni). Siksi minulle on tärkeää, että se on tehty taiten. Jaan rakennusurakana muiden kanssa, jos vaikka siitä olisi iloa muillekin. Suunnitelmat muuttuvat, mutta kunhan tavoite on selvä, se ei haittaa! :)

   Poista
 2. This is going to be a gorgeous dollhouse! I find my wallpaper on Pinterest. You can find the one I used in the picture of the mantel on my board here: https://www.pinterest.com/cinderellammt/pretty-paper/?eq=pretty&etslf=3926
  hugs,
  Caroline

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit! <3