torstai 15. helmikuuta 2018

Nukketalon rakennus, osa 1, Ruusulinna

Hieman päälle vuosi sitten innostuin nukkekodeista toden teolla. Tuolloin ajatuksenani oli rakentaa 1800-luvun viktoriaaninen nukketalo. Ideaa aikani pyöriteltyä tulin siihen johtopäätökseen, ettei taitoni vielä riitä unelmataloni rakentamiseen. Aloin suunnitella yksinkertaisempaa nukketaloa.

Aluksi tein hahmotelmia lehtiöön ja keräsin inspiraatiokuvia Pinterestistä. Projektin aloitus tuntui venyvän ja venyvän, kun kesä tuli aika kului kasveja kitkiessä viherpalstalla. Syksyllä aloimme miesytäväni kanssa suunnitella yhteenmuuttoa ja loppuvuosi menikin sitten muuttohommissa. Vaikka työttömänä minulla oli runsaasti aikaa, en kuitenkaan saanut aloitettua nukketalon rakentamista vielä vuoden 2017 aikana.

Naapurini häkkikellarista olin bongannut vanerilevyn, jonka ostin pois halvalla. Muuton yhteydessä otin talteen kovalevyä hävitettävistä huonekaluista ja eräältä roskalavalta. Materiaalit odottivat minua kellarissa kunnes Tammikuussa aloin tehdä tarkempia suunnitelmia ja piirroksia nukketalosta. Kun mitat olivat valmiit, kaivoin viimein sahan esiin ja sahasin vanerilevystä seinät ja lattiat.

Olin polkaissut nukketaloprojektini käyntiin!

Nukketalo Ruusulinna syntyy

Lopulta päädyin rakentamaan kaksi ja puoli kerroksisen nukketalon, jossa on viisi huonetta: keittiö, kylpyhuone, avoin makuuhuone / olohuone, porraskäytävä / eteinen ja vinttihuone. Tekonimi ensimmäiselle nukkekodilleni on Villa Roosa. Haluan nukkekotini olevan valoisa, joten sisäseiniä on vain yksi porraskäytävän ja kylpyhuoneen välissä. Toisessa kerroksessa on keskeltä avoin seinä. Vintti on matala, koska tein muista kerroksista korkeampia enkä halunnut, että nukketalosta tulee liian suuri. Ikkuna-aukoista tein isoja ja niitä on paljon, koska nukketaloon ei tule sähkövaloja.

Nukketaloni on 47 cm korkea, 50 cm leveä ja 23 cm syvä. Huonekorkeus on 23,5 cm. Toinen kerros on avoin ja siellä sijaitsevat makuutilat ja olohuone. Keittiö sijaitsee ensimmäisessä kerroksessa ja se on talon levein huone 25 cm. Kylpyhuone on 14,5 cm leveä ja porraskäytävä 10 cm leveä ja ne sijaitsevat myös ensimmäisessä kerroksessa. Vinttikerros on avoin ja korkeutta sillä on 17 cm.

Nukketalon sivuseinät ja lattiat ovat vaneria (vanha sängyn pohja) ja takaseinä ja kattolevyt kovalevyä (hyllyn takaseinä). Levyjä olen työstänyt kerrostaloasunnon parvekkeella, keittiössä ja olohuoneessa. Työkaluina olen käyttänyt käsi-, pisto- ja lehtisahaa, poraa, puuviilaa, mattoveistä ja askarteluveitsiä. Lisäksi tarvitsin lyijykynän, viivottimen, mittanauhan, vasaran ja nauloja.

Nukketalon rakennus

1. Tee hahmotelma nukketalosta

 • Selaile nukkekotilehtiä ja -kirjoja, katsele blogeja ja kerää tietoa ja kuvia netistä. Varsinkin Pinterest ja YouTube ovat loistavia lähteitä inspiraatiokuvien, ohjeiden ja videoiden katseluun. Voit myös tallentaa niitä itsellesi tulevaa käyttöä varten.
 • Kysele nukkekotiharrastajilta vinkkejä nukketalon rakentamiseen esimerkiksi Facebookin ryhmissä tai blogien kautta.
 • Voit käyttää apuna millimetripaperia ikkunoiden, ovien, seinien, portaiden, takan, huonekalujen yms. sijoittamiseksi pohjakarttaan. 

 

2. Piirrä nukketalosta selkeät kuvat, joihin lisäät myös mittasuhteet

 • Mieti minkä kokoisen nukketalon haluat rakentaa. Yleisimmät koot ovat 1/6 (barbietalo), 1/10, 1/12 (yleisin), 1/24 ja 1/48.
 • Määritä huoneiden korkeus, leveys ja syvyys, ikkuna- ja oviaukkojen mitat ja kohdat seinissä sekä takan ja portaikon paikat.

 

Yleisiä mittoja 1/12 koossa

HUONEET
Korkeus 225 - 275mm
Syvyys 240 - 270mm
Leveys 240 - 270mm

Mitat on poimittu Jean Nisbettin kirjasta A Beginners’ Guide to the Dolls’ House Hobby.

OVET
Korkeus 175mm

Oven korkeus on poimittu Jorma Havian kirjasta Uusi Nukketalokirja.

 

3. Valitse käytettävät materiaalit

 • Lueskele blogeja ja ota selvää mitä materiaaleja muut ovat käyttäneet nukketaloissa. Eri materiaalit käyttäytyvät hieman eri tavoin. Nukketalon rakentamiseen voit käyttää esimerkiksi pahvia, vaneria, kovalevyä, sisustuslevyjä, parkettia ja MDF-levyä. Levyjen paksuus vaihtelee. Levyn tulee olla tarpeeksi paksu, jotta nukketalosta tulee tukeva ja sen pystyy helposti kasaamaan. Paksuimmat levyt lisäävät nukketalon painoa.
 • Voit ostaa materiaalit suoraan rautakaupasta tai kysyä niitä kauppojen ylijäämävarastoista tai rakennustyömaiden roskalavoilta. Yksi hyvä vaihtoehto on kysellä materiaaleja esimerkiksi Facebookin annetaan/myydään -ryhmistä. Usein ihmiset luopuvat mielellään nurkissaan lojuvasta tavarasta.

4.  Seinien ja lattian leikkaaminen

 • Kun olet hankkinut rakennusmateriaalit, tee mittaukset tarkasti ennen kuin sahaat. Muista lisätä mittoihin (korkeus, leveys, syvyys) levyn paksuus, jotta nukketalo ei pienene ja mitat täsmäävät kokoamisvaiheessa. 
 • Eri materiaalien leikkaamiseen sopivat hieman erilaiset työkalut esimerkiksi käsisaha, lehtisaha, sakset, mattoveitsi, sirkkeli. Mieti etukäteen haluatko tehdä sahaukset itse vai sauhautatko levyt valmiiksi esimerkiksi levyjen oston yhteydessä. 
 • Jos päätät leikata levyt itse, varmista että sinulla on tarpeeksi tilaa ja valoa työskentelyyn. Pienehkön nukketalon osien sahaus onnistuu myös kerrostaloasunnossa käsikäyttöisin työkaluin.

5. Nukketalon esikasaus

 • Kun olet leikannut nukketalon palat irti levyistä, kannattaa tehdä esikasaus, josta selviää ovatko mitat menneet oikein. Valitse viimeistään tässä vaiheessa käytätkö kasaamiseen ruuveja vai nauloja. Ruuvit on helpompi irrottaa, jos nukketaloon haluaa tehdä jälkikäteen muutoksia. Älä vielä tässä vaiheessa liimaa nukketaloa, jotta voit irrottaa osat tulevia vaiheita ajatellen. Jos kaikki näyttää hyvältä, voit jatkaa eteenpäin ikkuna- ja oviaukkojen tekoon. 

 

Ikkuna- ja oviaukot

1. Aukkojen kohdistus ja mitoitus

 • Ikkuna- ja oviaukkojen koot ja kohdat seinissä kannattaa suunnitella jo hyvissä ajoin. Piirrä paikat kohdalleen seiniin. Muista huomioida ikkunapuitteet ja ovien karmit, jotta aukot eivät jää liian kapeiksi.

2. Levyn leikkaaminen 

 • Poraa noin 12 mm poranterällä reiät aukkojen kulmiin ja sahaa aukot pistosahalla. Voit viimeistellä aukkojen reunat tarvittaessa viilalla ja hiomapaperilla. Reunat jäävät kuitenkin karmien alle piiloon, joten niiden ei tarvitse olla viimeisen päälle virheettömät.

3. Nukketalon toinen esikasaus

 • Tässä kohtaa on hyvä varmistaa, että ikkuna- ja oviaukot ovat oikeilla kohdillaan ennen siirtymistä seuraavaan vaiheeseen.  


Pahoittelen piirroskuvien heikkoa laatua, mutta toivottavasti ne antavat jonkinlaisen mielikuvan siitä mitä tarkoitan hahmotelmilla. Hyviä kotimaisia nukketalon rakennuskirjoja ovat Jorma Havian Pieni Nukketalokirja ja Uusi nukketalokirja sekä Hanna Merosen Tee itse Nukketalo.

Seuraavassa blogikirjoituksessani kerron miten nukketaloprojektini etenee. Tulossa muun muassa portaikon valmistus ja ikkunoiden sekä ovien teko.

2 kommenttia:

 1. Mielenkiinnolla lueskelin ja mielenkiinnolla seuraan projektisi etenemistä:)
  Minulla on ollut jo monta vuotta myös haaveena nukkekoti ja nyt alkaa pikku hiljaa hahmottumaan kaikki, vielä en ole postauksia tehnyt kyseisestä projektista:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiva kuulla! :) Jos jäät kaipaamaan jotain rakennusprojektista, muista kommentoida, niin voin täydentää puutteita. Tämä on vasta ensimmäinen nukketalon rakennusprojektini ja tässä on paljon huomioitavaa, josta osa saattaa kirjoitusvaiheessa unohtua. Tsemppiä omaan projektiisi! Kannattaa suunnitella hyvin, mutta hyväksyä se, että kaikkea ei kuitenkaan voi ottaa etukäteen huomioon, koska yllätyksiä tulee varmasti. :)

   Poista

Kiitos, kun kommentoit! <3