sunnuntai 23. kesäkuuta 2019

Nukketalon rakennus, osa 23, Tapetointi 2/3

Olen tullut nukketaloprojektissani vaiheeseen, jossa olen saanut yhden talon seinistä tapetoitua. Tai varsinaisesti seinä on vielä paljas, koska kiinnitin tapetin ja paneelit erilliselle pahville, jonka jossain vaiheessa asennan paikoilleen Ruusulinnan toiseen kerrokseen. Kerron paneloinnista erillisessä julkaisussa myöhemmin. Tässä julkaisussa keskityn tapetointiin.



1. Tapettien valikoiman rajaus ja mallin valinta

Ensimmäisessä tapetointia koskevassa julkaisussani kerroin tapettimallin valinnasta. Kertaan tässä vielä pääkohtia. Tapettikuoseja on valtavasti erilaisia ja niiden maailmaan on helppo hukuttautua tunneiksi ja taas tunneiksi. Tapetin valinta voi osoittautui suureksi haasteeksi ja siksi vaihtoehtoja on hyvä rajata.  

Valitse jokaiseen tapetoitavaan huoneeseen kolmesta viiteen vaihtoehtoa, joista valitset sitten lopullisen tapetin. Lopulta kyse on pitkälti siitä, mikä miellyttää silmääsi eniten. Suosittelenkin seuraamaan intuitiotasi ja lopulta vain tekemään päätöksen. Tietysti kannattaa testata muutamaa tapettia paikalleen, ennen kuin ryhtyy tapetointihommiin. Ihan vaan varmuuden vuoksi. Alla muutamia vaihtoehtoja Ruusulinnan eri huoneisiin.

Pahoittelen kuvan heikkoa laatua. Se on otettu vanhalla kännykällä.

Jos nukketalosi sijoittuu tiettyyn aikakauteen, voit etsiä sen ajan tapettikuoseja tai jos talossasi on jokin tietty teema, niin kannattaa keskittyä teeman mukaisten mallien selailuun. Sinulla voi olla myös selkeä mielikuva siitä, minkä värisen talostasi haluat. Tämä rajaa tapeteista pois ainakin ne kaikkein epäsopivimmat sävyt.  Lue artikkeli Kate goes krazy for wallpaper as she begins decorating her 1955-pattern dollhouse tapetoinnista aikakauden mukaisesti.


Retro Renovation


Alla yksinkertaistettu ohje Ursulan Room To Bloom -blogista tapetointiin niille, joiden sormet syyhyävät päästä jo tapetoimaan.


Ferm LIVING Webshop


2. Tuloste, valmis tapetti vai itse tehty?

Tapetti voi olla tulostettu tai se voi olla käsin maalattu. Tapetin voi ostaa valmiina tapettina tai decoupage-paperina (ks. kuva). Askarteluliikkeet myyvät decoupage-paperia eli Scrapbookeja / paperivalikoimia. Rautakaupoista ja sisustusliikkeistä voi kysellä käytöstä poistettuja tapettimallikatalogeja. Tapetin voi ostaa myös verkkokaupasta. Tapettina voit käyttää myös lahjapaperia, servettejä tai kangasta. Nukkekotimaailmassa lähes kaikki on mahdollista, vain mielikuvitus on rajana. 

Fotobella


Tapetin tulostaminen

Minä käytän ilmaisia paperitulosteita, koska silloin malleja on rajattomasti poimittavissa internetin ihmeellisestä maailmasta eikä tapettimalli maksa mitään. Omat tapettimallini olen poiminut Pinterestista tai löytänyt Googlen kuvahaun avulla. Ilmaisia tapetteja voi ladata muun muassa Jennifer's Free Printable Dollhouse Wallpaper -sivustolta.

Muutama asia tulee ottaa huomioon, kun lataa kuvia netistä. Tapetiksi sopivan kuvan valinta on tärkeä vaihe, jotta kuvio olisi tulosteessakin tarpeeksi tarkka. Monet netistä poimitut kuvat saattavat olla suurennettaessa suttuisia tai väärässä mittakaavasssa. Kuvan resoluutioon (kokoon) kannattaa kiinnittää huomiota valintaa tehdessä. Näin säästyt pettymyksiltä tulostusvaiheessa. Kuvion kokoa voi muuttaa kuvankäsittelyllä ja tulostusasetuksilla. 

Muistathan myös, että kuvien käyttöä rajoittavat tekijänoikeudet, joten kuvan haltijan tiedot olisi liitettävä kuvaan, kun esimerkiksi tapettiaan esittelee netissä. Itseottamasi kuva tapetoidusta huoneesta ei kuitenkaan riko tekijänoikeuksia. Tapettimallien suoraa jakamista esimerkiksi omassa blogissa kannattaa kuitenkin välttää, jos malli ei ole oma. 

DIY Handmade Dollhouse by Kristen Duke

Tapetin luominen kuvankäsittelyn avulla

Ei riitä, että valmiita tapetteja on varmasti miljoonia vaan jo valittua tapettikuosia voi vielä hieman säätää itselle sopivammaksi. Siihen tarvitaan kuvankäsittelyohjelma, jolla voi rajata kuvaa sekä muuttaa sen valotusta ja värisävyjä. Tämä onnistuu esimerkiksi ilmaisella Windowsin Valokuvavalikoima -ohjelmalla, joka on yleensä valmiiksi asennettuna tietokoneelle tai sen voi helposti ladata netistä.

Netistä valikoitu kuva saattaa sellaisenaan olla huonosti rajattu tai se ei ole riittävän iso täyttämään koko nukketalon seinää, jolloin kuvaa pitää monistaa ja tapettia ikään kuin jatkaa. Tämä onnistuu helposti Paint -ohjelmalla, joka yleensä löytyy myös tietokoneesta valmiiksi asennettuna. Alla on Facebookin Nukkekotiharrastajien sivulta löydetty loistava ohje kuvankäsittelyyn Paintilla.

Kuva: Facebookinn Nukkekotiharrastajat
Kuva: Facebookin Nukkekotiharrastajat



Kuva: Facebookin Nukkekotiharrastajat
Kuva: Facebookin Nukkekotiharrastajat

 

Millainen paperi on sopiva tapetiksi?

Myös paperin valinnalla on jonkin verran vaikutusta lopputulokseen. Ohuemmasta paperista saattaa kuultaa tausta läpi. Se myös rypistyy ja repeää kiinnitettäessä helpommin. Toisaalta se asettuu napakammin taustaan kiinni. Itse olen käyttänyt tavallista kopiopaperia (80 g) ja hieman laadukkaampaa paperia Canon Red Label Superioria (120 g), joka on paksumpaaa. Molemmat toimivat hyvin. Tosin Superior tuntuu vankemmalta. Voit myös käyttää erkoispapereita kuten valokuvapaperia. Paperien eroista voit lukea lisää mustekauppa FinInkin -sivuilta.

 

Kotitulostin / toimiston monitoimikone?

Tulostin vaikuttaa hyvin paljon siihen, miten selkeä tulostusjälki on. Huokeamman hintaiset kotitoimiston tulostimet tulostavat suttuisempaa jälkeä ja ainakin oma Canon Pixmani osottautui epäsopivaksi tapetin tulostukseen. Jälki ei miellyttänyt silmääni. 

Toimistoissa käytettävät monitoimikoneet ovat puolestaan laadukkaita laitteita. Olenkin tulostanut omat tapettini lainaamalla työnantajani (ja miesystäväni työnantajan) lasertulostinta ja jälki on tarkkaa. Myös kirjastoissa voi lainata tulostinta, mutta se maksaa ja varsinkin väritulosteet saattavat olla hinnoissaan. Kannattaakin käyttää maksullista tulostinta vasta, kun on aivan varma, mitä haluaa. Musteruiskutulostimen ja lasertulostimen erot ovat tulostustavoissa. Voit lukea lisää tulostinten eroista FinInkin -sivuilta.

Musteen en usko vaikuttavan niinkään paljon lopputulokseen, kunhan sitä on riittävästi. Lopuillaan oleva muste ei toista värejä oikein. 

Alla poiminta Dollhouses by Robin Carey -blogista, "The Darling House" Victorian Dollhouse.

Dollhouses by Robin Carey

Väriavaruus

Sitten on vielä eräs asia, jolla on suuri merkitys tulostumisen onnistumiseen, ja mikä minulle on osoittautunut ylitsepääsemättömäksi ongelmaksi. Näytöllä ja tulostimella on kummallakin omat värimallinsa ts. väriavaruutensa, jonka mukaan ne määrittävät kuvan värit. Ne saattavat poiketa toisistaan. Usein poikkeama on sen verran pieni, ettei se haittaa. Värit toistuvat liki samanlaisina eikä silmä huomaa eroa tai väri on riittävän lähellä alkuperäistä. Väriavaruuksista voit lukea lisää FinInkin -sivuilta.

Minun ongelmani on ollut se, että tietyissä kuvissa valkoinen väri tulostuu kellertävänä. Olen yrittänyt muuttaa kuvan värejä kuvankäsittelyohjelmalla sekä tulostimen asetuksia säätämällä, mutta mikään ei tunnu auttavan. Olen siis joutunut luopumaan joistain tapettimalleista siksi, että ne tulostuvat eri värisinä kuin miltä ne tietokoneen näytöllä näyttävät. En ole vielä löytänyt ratkaisua ongelmaan. Kerrothan minullekin, jos tiedät miten tämä ongelma selätetään, kiitos!

Nyt kun olet saanut valinnan tehtyä ja käsitellyt kuvan mieleiseksi tietokoneellasi, niin sinun tarvitsee enää laittaa paperia tulostimeen ja antaa mennä. No... vielä muutama huomioitava seikka ennen kuin painat Tulosta. 

Alla kuva Deboran Petit -blogista. Deboran tapetit on vaihdettavissa, kannattaa poimia vinkki talteen.

Petit
 

Tulostusasetukset

Tulostimessa on muutama asetus, jotka kannattaa tarkistaa ennen tulostamista. Tulostin asettaa kuvan tulostettavalle alueelle automaattisesti, mutta joskus kuva jää ikävästi keskelle liian pienenä ja reunoissa on paksulti valkoista reunaa. Sinä voit:
  • Skaalata kuvan. Tämä saattaa suurentaa kuvaa liikaa, joten ole tarkkana, jotta kuviot säilyvät halutun kokoisina (mittasuhde 1:12 tms.).
  • Sovittaa kuvan paperille. Jos alkuperäinen kuva on isompi kuin valittu paperikoko A4, kuvan mittasuhteet saattavat pienentyä liikaa, kun se sovitetaan paperikoon mukaan. Jos valitset paperikooksi A3, joka on kaksi kertaa A4 arkin kokoinen, kuva tulostuu myös suurempana.
  • Poistaa reunat kuvasta. Näin kuva levittyy mahdollisimman laajalle alueelle eikä paperia kulu hukkaan. Tämä on huomionarvoista, jos käytät laadukkaampaa (hinnakkaampaa) paperia.
Jotta kuvan mittasuhteet säilyvät oikeina, käytä tulostusasetusten esikuvatarkastelua ennen kuin tulostat. Voit palata tekemään muutoksia, jotta kuva on juuri sellainen kuin haluat. Näin säästät paperia, mustetta, aikaasi ja hermojasi. Toimistotulostimissa kannattaa vielä tarkistaa, ettei asetuksissa ole valittuna "kaksipuoleinen tulostus".

Tulostaminen on sangen helppo ja melko edullinen tapa tehdä tapettia ja hyvin suosittu keino nukkekodin seinien tapetointiin. Ympäristöä ajatellen, kannattaa sinun kuitenkin hieman suunnitella etukäteen, mitä teet. Näin säästyt paperin, sähkön ja musteen haaskaukselta ja vähennät jätteen syntyä. 

Alla kuva Lean Pikkuprinsessan Nukkekoti Willa Helmiinasta.

Pikkuprinsessan nukkekoti Willa Helmiina



Lisää tapetoinnista: Pientä Pintaremonttia -blogissa kotiaan tapetoivat Helka ja Samuel.

Ensimmäisessä julkaisussani kerroin tapetista, jonka bongasin Cinderella Moments -blogista. Myöhemmin blogin luoja Caroline otti minuun yhteyttä ja jakoi tuon ihastuttavan tapetin minulle (ks. kuva). Seuraavassa osiossa kerronkin sitten itse tapetoinnista ja Ruusulinnan ruusutapetista.  

Pahoittelen kuvan heikkoa laatua. Se on otettu vanhalla kännykällä.
 Kiitos, thank you Caroline!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! <3