maanantai 16. marraskuuta 2020

Nukketalon rakennus, osa 39, Sisäkatto 2/4, Ullakko

Suunnittelin alunperin nukketalooni harjakaton, mutta muutin sen jossain kohtaa mansardikatoksi. Tämä muutos aiheutti minulle kovasti päänvaivaa, kun jouduin keksimään, miten mansardikatto rakennetaan. Mansardikatot ovat mielestäni upean näköisiä ja niihin voi sijoittaa ikkunoita, parvekkeita, ulokkeita ja vaikka mitä jännittävää ja ihanaa. Sisällä katon sivut ovat kuitenkin vinossa, mikä vaikeuttaa sisätilan sisustamista.

Jotkut ovat rakentaneet ylimpään kerrokseen suorat seinät, jolloin katon sivun ja seinän väliin jää tila, joka nukketaloissa menee usein hukkaan. Minä halusin kaiken tilan käyttöön ja Ruusulinnan ullakko rajautuukin katon sivuihin, jotka ovat siis kaltevat. Katon harja on puolestaan tasainen. Jouduin kuitenkin tukemaan kattoa rimoilla, jonka vuoksi katon päädyt ovat osittain suorat.

Tässä julkaisussa kerron Ruusulinnan ullakon sisäkatosta. Nukketaloni katto on kokenut muodonmuutoksen kahdesti, voit katsoa millainen se oli aiemmin: Nukketalon rakennus, osa 4, Esikasaus ja Nukketalon rakennus, osa 24, Katto 1/3.

 

Ullakon sisäkatto

Tein sisäkaton kovalevylle liimatuista 2 cm x 2 cm leveistä askartelutikuista. Tikut katkoin jiirisaksilla. Maalasin sisäkaton Jean d'Arc Living Vintage kalkkimaalilla Natural White, joka on hieman kirkkaamman valkoinen kuin usein käyttämäni Warm Cream. Tällainen laudoitus on hyvin yksinkertainen tehdä.

Hirsipalkit

Ullakon kattoa tukevat hirsipalkit. Olen ihaillut hirsipalkeilla tuettuja kattoja varmaan siitä asti, kun olen ensi kerran sellaisen nähnyt. 

Varsinaista syytä ihastukseeni en tiedä. Lapsuudestani ei löydy hirsipalkein tuettuja kattoja. Ne vievät minut kuitenkin aina vanhoihin aikoihin, joita rakastan kuten keskiaikaan tai talonpoikaiseen Suomeen.

Ruusulinnan katto on rakennettu piilotettujen rimojen varaan ja hirsipalkit ovat vain koristukseksi. Ne eivät siis kannattele kattoa oikeasti. Palkit olen katkaissut sopivan mittaisiksi 1 cm x 1 cm puurimasta. Lisäksi tein yhden pystypalkin 1,5 cm x 1,5 cm paksusta rimasta. 
 
Liotin rimoja ensin kahvissa yön yli ja annoin kuivua kunnolla. Näin rimat saivat hieman tummemman pohjavärin. Sen jälkeen väritin ne tummanruskella kuivaliidulla. Levitin värin sormella tasaiseksi. Piirsin puuhun juonteita tummanruskella puuvärillä. Lopuksi vahasin palkit mehiläisvahalla.

Palkit liimasin kiinni lautakattoon Erikeepperillä. Tämä osa kattoa tulee olemaan kiinteä eli se ei aukea. Vain nukketaloni katon etusivu aukeaa. Kun tein nukketaloni mansardikaton ensimmäisen kerran, tein myös aukeavan etusivun. Muutettuani kattoa jäi tuo etusivu liian pieneksi, joten minun tulee tehdä se uudestaan. Siihen en vielä ole ryhtynyt.

 
Katon kanssa riittää vielä tekemistä. En ole vielä päättänyt tuleeko siitä peltikatto vai tiilikatto, mutta sekin selvinnee, kunhan projekti etenee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! <3