tiistai 1. marraskuuta 2016

Haave muuttuu suunnitelmiksi

Nukkekotiin kerättyä vanhaa ja uutta

Jo pikkutyttönä haaveilin nukkekodista. Saimmekin lahjana naapurintädiltä vanhan raihnaisen nukkekodin ja siihen ystävältä hieman kalusteita. Pian leikit oli leikitty ja kasvoin isoksi. Nukkekodin kohtaloa en muista. Vuosien saatossa bongailin kauniita ja kekseliäästi toteutettuja nukkekoteja kirjoista, näyttelyistä ja museoista. Ihastelin niitä ja huokasin aina, että joskus teen oman nukkekodin. En kuitenkaan koskaan tarttunut ajatukseen ja niin se kulki mukanani suljettuna syälle sieluuni kaikki vuodet.

Jostain kumman syystä sain pistoksen nukkekotiharrastamiseen tänä syksynä. Se on ihmeellistä, koska kukaan lähipiirissäni ei harrasta nukkekoteja enkä ole niihin viime vuosina niin usein edes törmännyt. Muistan, että katsoin Poldarkin ensimmäisen jakson ja seuraavana päivänä totesin, että haluan rakentaa itselleni nukketalon. Sarjassa ei esiintynyt nukketaloa, mutta se sijoittuu 1700-luvulle. Olen aina ollut lumoutunut vanhan ajan taloista, vaattteista, huonekaluista, esineistöstä ja tavoista.

Kaksi päivää pääni suhisi, kun ideoin ja suunnittelin tulevaa nukketaloani. Piirsin kuvat talosta ja pohjapiirustukset sen jokaisesta kerroksesta. Sitten muutin suunnitelmia ja piirsin uudet. Samalla keksin kaikenlaisia tapoja rakentaa huonekaluja ja esineistöä. Kaivoin muinoin säilyttämäni miniatyyriesineet esiin ja ihastelin niitä. Nyt ne vihdoin saisivat kodin.

Sukelsin Internetin ihmeelliseen miniatyyrimaailmaan ja häkellyin. Löysin valtavan paljon erilaisia nukkekoteja ja miniatyyreja koskevia sivustoja, verkkokauppoja, blogeja ja someryhmiä. Olo oli kuin pikkulapsena lelukuvastoa katsellessa, syviä huokauksia, riemun kiljahduksia ja täydellistä haltioitumista. Tiesin, että olin löytänyt oman maailmani.

Tästä se lähtee!

Päätin tilata jonkin nukkekotikirjan, josta saisin käytännön neuvoja ja ohjeita tavaroiden valmistamiseen nukkekotiini ja ideoita talon rakentamiseen. Löysinkin muutamia hyviä vaihtoehtoja, mutta erityisesti ihastuin Maria Malmströmin Väinölän Joulu -kirjaan. Sitä vaan ei ollut enää saatavilla Suomalaisen kirjakaupan kautta. Onnekseni Maria myi kirjoja vielä Facebookin Nukkekotikirppiksen kautta ja nyt odotan omaani postista. Lisäksi tilasin Shep Standmanin Dollhouse Furnishings For the Bedroom & Bath, Angie Scarrin Making Miniature Food ja Elina Kallin Pienempi, ranskalaista tyyliä nukkekodissa, myöskin Facebookin Nukkekotikirppiksen kautta. Sekin on vielä tulossa postissa päiviäni ihastuttamaan.

Ensimmäiseksi ajattelin tehdä pienen kohtauksen joulukeittiössä. Rakennan pöydän, johon sijoitan piparimuotteja, piparitaikinaa, valmiita pipareita ja jauhoa. Lisäksi koristelen keittiön itsetekemälläni joulukuusella, johon valmistan itse koristeet, sekä kynttilöillä ja joulukranssilla. Lisäksi teen pullia ja leipiä. Ihan hirveästi minulla ei ole aikaa askarteluun töiden vuoksi, mutta parhaani teen, jotta jouluksi olisi kaunis kattaus valmis. Siitä on sitten hyvä edetä haastavampiin kokonaisuuksiin.

Kaikenlaista pientä sälää on jo kertynyt.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! <3