torstai 13. heinäkuuta 2017

Emalisangot

Viime päivinä on tullut vietettyä kunnioitettavasti aikaa Pinterestin ihanassa ja ihmeellisessä maailmassa. Suunnitelmat nukketalon suhteen ovat edenneet ja kuva siitä millaisen talon haluan rakentaa alkaa muodostua. Ehtiihän siinä samalla, kun keräilee inspiraatiokuvia, katsella paljon muutakin ja omille tauluilleni onkin alkanut kertyä jos jonkinlaista ohjetta ja ideaa. Poimin sieltä tällä kertaa ohjeen emalisangon tekoon. Ohje ei ollutkaan täydellinen enkä löytänyt alkuperäistä netistä, mutta sovelsin sitä tapani mukaan. Mitat sankoihin otin alkuperäisestä Elena Nikitan kuvasta.


 Emalisanko

Kuva 1. Elena Nikita, Pinterest

 

Tarvikkeet

Lyijykynä
Harppi
Viivotin

Pahvia
Lankaa
Sakset
Askarteluliimaa
Piikki 

Pohjamaalia
Akryylimaalia
Sivellin
Lakkaa

 Rautalankaa
Sivuleikkurit
Pihdit
Helmiä


1. Sanko

Piirrä sangon malli ja leikkaa osat pahvista kuvan 1. mittojen mukaan. Ennen sangon liimaamista pehmitä pahvia hieman vetämällä sitä sormiesi välissä kevyesti taitellen molempiin suuntiin. Näin pahviin ei synny niin helposti murtumia ja sitä on helpompi muokata. Piirrä sangon kapeamman pään avulla ympyrä ja sen ympärille noin 0,5 cm isompi ympyrä ja leikkaa se irti pahvista. Lovita pohjan ulkoreuna ja liimaa se suppiloon niin, että lovet jäävät sisäpuolelle. Liimaa kahvan osat sankoon nyt tai myöhemmin, kun olet kiertänyt langan sangon ympärille.

Valitsemani lanka on melko paksua. Siromman vaikutelman luomiseksi suosittelen käyttämään ohuempaa lankaa. Levitä liimaa sangon yläreunaan ja kierrä lanka sangon ympärille. Leikkaa lanka katki saksilla. Voit laittaa lankaa myös alareunaan sekä hieman yläreunan alapuolelle, ei ihan keskelle sankoa. Jos et vielä liimannut pikkuosia, joihin kahva kiinnittyy, tee se tässä vaiheessa.

Lopuksi maalaa sanko. Käytin pohjamaalina Gessoa, jonka jälkeen maalasin sangot akryylimaalein. Lisäsin mustaa väriä sangon yläreunaan ja tuomaan sankoihin kulumisen jälkiä. 

2. Kahvat 

Tee piikillä reiät paloihin, johon sangon kahva kiinnittyy. Leikkaa sivuleikkureilla rautalangasta noin 8 cm mittainen kappale ja pujota siihen helmi kahvaksi. Käytin lasihelmiä, mutta alkuperäisessä ohjeessa on käytetty puuhelmiä. Pujota rautalangan päät tekemiisi reikiin ja taita silmukaksi pihdeillä (tai kynsillä). Älä purista liian tiukaksi silmukaksi, jotta kahva pääsee liikkumaan.

 

3. Viimeistely

Viimeistelin sangon lakkaamalla sen kiiltävällä Decoupage-lakalla. Sankojen teko oli kivaa puuhaa. Näistä sangoista ei tullut ihan sellaisia kuin olin mielessäni ensin kuvitellut, mutta olen lopputulokseen tyytyväinen. Sangot ovat siitäkin kiva miniesine, että niitä voi käyttää kaikenlaisiina asetelmiin. Aion jatkaa valisemallani linjalla ja seuraavaksi loihdin jotain muuta "emalista".

10 kommenttia:

Kiitos, kun kommentoit! <3