keskiviikko 16. elokuuta 2017

Lieden äärellä

Tovihan siinä taas vierähti, mutta nyt on tulevan nukkekotini toinen huonekalu valmis. Tällä kertaa en löytänyt sopivaa ohjetta, vaan jouduin tekemään lähes kaiken erehdysten ja oivallusten kautta. Välillä alkoi tukka harmaantua, kun ei tullut valmista, vaan piti aloittaa alusta. Maalausvaiheessa mikään ei tuntunut oikealta enkä ihan vieläkään ole tyytyväinen lopputulokseen. Jossain kohtaa täytyy kuitenkin osata irroittautua ja päättää, että on aika siirtyä eteenpäin.

Alunperin lähdin tekemään liettä Vivienne Boultonin Nukkekotikirjasta poimimani ohjeen pohjalta, mutta ohje osoittautui jo sangen alkuvaiheessa epäkäytännölliseksi. Ohje oli viktoriaaniseen lieteen, joka oli auttamattomasti liian suuri pikkuiseen keittiööni. Ensin lähdin pienentämään ohjeen mukaista liettä, mutta lopulta totesin, ettei kyseinen ohje taivu haluamakseni.

Niinpä katselin Pinterestistä minkälaisia liesiä sieltä löytyisi ja löysinkin muutaman kivan, mutta en niille teko-ohjetta. Niinpä tein kaiken lopulta itse. Koska liesi eli tekovaiheessa koko ajan ja muutti muotoaan niin usein, ei minulla ole malleja antaa tällä kertaa. Kerron kuitenkin miten lieden rakensin.

Lieden teko

Liesi on tehty elintarvikepakkausten pahvista ja maalattu akryylimaaleilla. Halusin aukeavan uuniluukun ja sitä varten leikkasin mattoveitsellä lieden etupaneeliin reiän. Uuniluukkuun halusin ikkunan. Lasi on pakkausmuovia ja saranat on tehty satiininauhasta. Uunin sisälle tein tulitikuista kannattimet uunipellille. Muut lieden luukut eivät aukea.

Vesisäiliöön halusin tehdä hanan. Se on tehty kakkukynttilän jalasta ja taivutettu muotoonsa. Kuumensin jalkaa hellalla ja taivutin sitä tiskipöydän metallia vasten. Vesisäiliön kannen kahva on taiteltu kartongista. Lieden levyt ovat prikkoja, kahvat ovat cocktailtikuista, nupit ja lämmönsäätimet ovat helmiä ja pyyheteline on pumpulipuikon pätkä. Seinän koristesydämet on tehty kuvioleikkurilla.


Haastavinta lieden teossa oli saada se kasaan. Tuntui, että koko ajan tulee eteen asioita, joita ei ole osannut aiemmin ottaa huomioon ja homma meni sitä myöten vaikeaksi. Toisaalta kokeilemalla, virheitä tekemällä ja niistä oppimalla kehittyy parhaiten. Toiseksi haastavinta oli maalaus, jossa kehityn myös koko ajan, mutta tuskallisen hitaasti. Kivointa oli, että sain lieden tehtyä ja se on (lähes) sellainen kuin halusinkin.


Seuraavaksi on vuorossa vielä tiskiallas ja pienoishuoneen kasaus. Sitten siirryn taas hetkeksi pikkuesineisiin huonekalujen sijaan. Ajattelin puuhastella astioiden parissa. Kuten kuvasta näkyy tämänhetkinen astiatilanne on määrältään heikko ja laadultaan sekalainen. Täytyyhän uuteen kotiin saada uusia astioitakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! <3