Portaikko on jo paljon monimutkaisempi rakennelma kuin tavalliset portaat. Portaikon rakentaminen aiheutti minulle tuskaisia hetkiä, kun tunsin, etteivät taitoni ja matemaattiset kykyni riitä. Välillä koin, etten vain yksinkertaisesti pysty hahmottamaan portaikon kaikkia kulmia ja sitä miten sen yksi osa vaikuttaa johonkin toiseen osaan tai useaan osaan samanaikaisesti. Sinnikkyyteni kuitenkin palkittiin ja sain portaikon valmiiksi kommelluksista huolimatta.
Halutun portaikon valinta ja suunnittelu
Niin kuin aina, aloitin suunnittelun katselemalla kuvia Pinterestissä ja keräämällä kuvia ja ohjeita talteen sekä lukemalla nukketalokirjoista portaikon rakentamisesta. Luin myös hieman oikeiden portaiden rakentamisesta selvittääkseni, mitä tulee huomioida, jotta portaat vastaisivat oikean elämän portaita mahdollisimman hyvin. Muun muassa Minnan La Maison De Chatin portaikko blogissa Minnan Miniatyyrit ja WyckedWoodin Beacon Hillin portaikko Greenleaf Dollhouses -yhteisön sivuilla inspiroivat minua:![]() |
Lähde: WyckedWood, Greenleaf Dollhouses |
![]() |
Lähde: Minnan Miniatyyrit |
Todenmukaisuus vs. järkevyys
Aluksi tulee päättää haluaako tehdä portaikon, joka on oikeassa mittakaavassa ja kuinka paljon sen realistisuudesta on valmis tinkimään. Portaikon ei tarvitse olla todenmukainen, mutta se istuu mielestäni paremmin nukketaloon, jos siinä on huomioitu joitakin seikkoja, joita kohtaamme myös oikean elämän portaikoissa kuten:- leveys ja jyrkkyys
- askelkorkeus ja -leveys
- portaikon muoto ja suoruus
![]() |
Lähde: Elämää Koossa 1:12 |
tai paljon yksityiskohtia sisältävän, kaareutuvan ja kääntyvän niin kuin tämä Compagnonin viime vuosisadan alussa tekemä portaikko.
![]() |
Lähde: 1stdibs |
Todenmukaiset portaat vievät aimo osan nukketalon pinta-alasta ja siksi kannattaa miettiä onko sellaisten rakentaminen järkevää ja voitko tehdä jossain kohtaa kompromissin. Nukketaloni portaat vastaavat oikean elämän portaita hyvin, vain tasanne on turhan kapea ja muutama askelma poikkeaa syvyydeltään muista pienistä mittavirheistä johtuen.
Materiaalin valinta
Valitsin portaikon rakennusmateriaaliksi balsapuun, mutta portaikon voi rakentaa mistä tahansa riittävän tukevasta materiaalista. Balsapuun etuja ovat sen keveys ja helppo työstettävyys. Sahaa ei tarvita, vaan osat on helppo leikata mattoveitsellä. Sen heikkouksia on murtumisalttius. Pitkät, kapeita kohtia sisältävät osat murtuvat puun syitä pitkin helposti (tosin hyvin siististi ja osat voi kätevästi liimata yhteen). Tuin portaikkoa erillisillä tukirimoilla ja lastoilla tehdäkseni siitä tukevamman. Lopullisesta portaikosta tuli vankka ja kevytrakenteinen.Portaikon koko, muoto ja jyrkkyys
Poimin portaikon leveyden sekä askelmien korkeuden ja syvyyden Jorma Havian Uusi Nukketalo -kirjasta. Päätin, että portaikon tulee mahtua sille varattuun tilaan pienehkön nukketaloni ensimmäisessä kerroksessa ja niiden alle tulee mahtua kaariovi ikkunoineen. Portaikko osuisi kiinni kylpyhuoneen oven karmiin, mutta se ei saisi peittää oviaukkoa. Halusin myös sijoittaa portaikon alle jäävään tilaan vaatenaulakon sekä tasanteen alle jäävään tilaan pienen komeron. Näiden reunaehtojen mukaan piirsin millimetripaperille portaikon hahmotelman. Ja piirsin sen uudelleen ja vielä kerran uudelleen.Nukketaloni portaikko kääntyy kerran ja siinä on yksi tasanne. Portaikko on noin 23 cm korkea ja noin 16 cm pitkä. Askelmien koko on 2 cm x (korkeus) 6 cm x (leveys) 1,7 cm (syvyys) paitsi kolme alimmaista, jotka ovat leveämpiä kuin muut. Ne levenevät alaspäin mentäessä yhden sentin kukin. Alimman portaan reunat on pyöristetty. Portaiden jyrkkyys syntyy askelkorkeudesta ja askelmien määrästä.
Mallinnus ja rakentaminen
Rakensin ensin portaikon mallin pahvista piirtämäni hahmotelman mukaan. Portaikon pahvimallissa tasanteita oli vielä kaksi ja käännöksiä kolme. Ennen portaikon rakentamista piirsin vielä uuden hahmotelman tarkkoine mittoineen millimetripaperille ja mietin mitkä kohdat pahvimallista voisin jättää pois ja mitkä minun olisi pakko säilyttää.Portaikon rakennusvaiheessa huomasin mittavirheitä, kun en ollut osannut suunnitteluvaiheessa huomioida kaikkea. Jouduin purkamaan jo tehtyä portaikkoa. Perusrakenne oli kuitenkin hyvin suunniteltu ja homma eteni tasaiseen tahtiin.
Tajusin jossain vaiheessa, etten ollut ottanut huomioon kaiteen vaatimaa tilaa kuin ensimmäisissä piirroksissa, jonka jälkeen olin autuaasti sen unohtanut, koska en tehnyt kaidetta portaikon pahvimalliin. Onneksi en kuitenkaan ollut vielä liimannut mitään kasaan, joten lisäsin portaiden leveyteen yhden sentin. Lisäksi halusin portaikkoon hieman eteenpäin ja sivulle ulkonevat askelmien astinlaudat. Rakennusvaiheessa huomasin kuitenkin, että olin unohtanut mitata vaadittavat kaksi millimetriä lisää palojen leveyteen. Olin jo liimannut ne kiinni enkä halunnut enää aloittaa alusta. Onneksi astinlaudat ulkonevat suunnitellusti edes eteenpäin.
Sopiiko vai eikö sovi kohdalleen?

Portaat nousevat toiseen kerrokseen, jossa vastaan tulee takaseinä. Alkuperäisissä suunnitelmissani tässä kohtaa oli tasanne ja käännös, jotta portaita nouseva ei törmäisi seinään. Tilaa portaikon suuaukon ja seinän väliin jää kuitenkin noin neljä senttimetriä, mikä riittää, koska myös sivuilla on tilaa. En ollut tajunnut tätä aiemmin. Eihän se kummoinen tila ole, mutta riittää tässä tilanteessa. Todellisuudessahan sillä ei ole merkitystä, koska kukaan ei oikeasti käytä portaita, mutta perfektionisti minussa nosti taas päätään ja olen tyytyväinen, että asia ratkesi näin.
Loppurutistus
Päädyin siis korottamaan portaikkoa tekemällä yhden lisäportaan portaikon alaosaan. Se ei ollutkaan mikään helppo juttu! Tähän mennessä olin saanut portaat kommelluksista huolimatta kasattua sujuvasti. Tuo viimeinen porras sen sijaan aiheutti päänvaivaa ja melkein revin pelihousuni, kun kerta toisensa jälkeen huomasin, että olin leikannut liian pienen palan balsaa tai kun kesken liimausten tajusin tehneeni virheen ja revin liimaukset irti.Saatuani 90 % portaikosta tehdyksi kahdessa päivässä, vaati viimeisen portaan teko kaksi ylimääräistä päivää. Koska se ei kuulunut alkuperäisiin suunnitelmiini, jouduin käyttämään aikaa hahmottaakseni, mitä minun tuli rakentaa ja miten. Tästä syystä alkusuunnittelu on tärkeää, koska on aikaa vievempää kulkea yrityksen ja erehdyksen polkua. Hyvä puoli tässä oli, että sain tehtyä alimmasta portaasta näyttävämmän kuin mitä se olisi ollut, jos alkuperäinen portaikon malli olisi toteutunut.