perjantai 15. kesäkuuta 2018

Nukketalon rakennus, osa 11, Takka 1/2

Nukketaloni takka tulee sijoittumaan toisen kerroksen makuuhuonetilaan. Talossani ei ole perinteistä makuuhuonetta, vaan huone, johon takka tulee, toimii sekä makuuhuoneena että oleskelutilana.


Pidän kovasti pönttöuuneista, mutta ne ovat skandinaavisia, kun taas nukketaloni on enemmän ranskalais-englantilais-tyylinen kesähuvila. Siksi sen takkakin muistuttaa enemmän takkoja, joita löytyy englantilaisista ja ranskalaisista viimevuosisatojen kodeista.

Tämä Mara Garcia Verdugon takka, joka löytyy Pequeñeces-blogista, on juuri sellainen, jonka haluaisin, mutta niin kuin yleensä, jouduin nytkin tekemään kompromisseja, koska taitoni ovat vielä rajalliset. Oma takkani on siksi paljon pelkistetympi.

Lähde: Pequeñeces

Innostuin Pinterestistä löytämästäni ideasta ja nukketaloni takan perustana onkin vanha muovinen valokuvakehys. Idean tähän sain takasta, joka on peräisin PuNo's Minis 1:12 -blogista.

Lähde: PuNo's Minis 1:12

Jaan vielä Nature's Soul Miniatures -blogin kirjoittajan Auralea Kriegerin kattavan takan teko-ohjeen niille, jotka haluavat tehdä takan, mutta jotka eivät ole löytäneet sopivaa kehystä. Omaani jouduin odottelemaan useita kuukausia.

Lähde: Nature's Soul Miniatures

Takka

Takan rakentaminen kävi yllättävän helposti. Osat takkaan tein balsasta, joka tähän projektiin soveltui täydellisesti. Ainoa haaste tuli eteen pikaliiman kanssa, joka ei tarttunut kunnolla kehyksen muovipintaan. Vaihdoin kontaktiliimaan ja asia oli sillä ratkaistu.

Tarvikkeet

Valokuvakehys
Balsaa / pahvia
Mitta
Lehtisaha
Mattoveitsi
Yleisliimaa
Kontaktiliimaa
Puristimia / maalarinteippiä
Viila / hiomapaperi
Koristeita

Leikkasin ensin valokuvakehyksen lehtisahalla sopivan kokoiseksi ja piirsin sitten sen avulla kuvan tulevasta takasta millimetripaperille. Lisäsin kuvaan tarkat mitat (koristeet lisäsin myöhemmin kuvaan).


Kun olin saanut hahmotelman valmiiksi, leikkasin tarvittavat osat balsasta mittojen mukaan. Osat voi helposti tehdä myös pahvista. Liimasin balsapalat yhteen yleisliimalla. Sitten kiinnitin osat kontaktiliimalla valokuvakehykseen. Osien ja lopulta koko takan liimausten kannattaa antaa kuivua kunnolla aina ennen seuraavaa vaihetta. Jotta osat pysyvät kuivumisen aikana suorassa ja liimautuvat hyvin, kannattaa apuna käyttää puristimia tai / ja maalarinteippiä.

Tarvittavat palat

Takan yläosa

10,8 cm x 2,9 cm x 0,2 cm
10,2 cm x 2,7 cm x 0,2 cm
9,6 cm x 2,5 cm x 0,2 cm

Takan alaosat

2kpl jokaista
2,9 cm x 2,3 cm x 0,5 cm
2,7 cm x 2,1 cm x 0,2 cm
2,5 cm x 1,9 cm x 0,2 cm

Takan keskiosa

6,8 cm x 5,5 cm x 0,5 cm

Takan sivut

2 kpl
7,5 cm x 1,2 cm x 0,2 cm

Takan pohja

5,8 cm x 3,2 cm x 0,5 cmTakkaa tehdessä huomasin jälleen miten haastavaa minulle on ajatella kolmiulotteiseti ja kävikin niin, että jouduin tekemään jotkin osat kahteen kertaan mittavirheiden takia. Onneksi balsaa on helppo ja mukava työstää. Myös pyöreät muodot syntyivät helposti mattoveitsellä leikaten kuten takan keskiosan ja pohjan kaaret.


Kun takka oli valmis, ajattelin että se tarvitsi vielä jotain ja kaivelin helmi- ja pikkusälärasioita koristeita etsiessäni. Lopuksi päädyin lisäämään takkaan tarrahelmipuolikkaita, jotka vain muutama päivä aiemmin olin ostanut kirpputorilta, sekä sydämen muotoisen helmen. Loppuhaasteena oli vielä saada muovinen sydänhelmi halkaistua, mikä onnistuikin mainiosti lehtisahalla.

Hioin balsaosien reunat vielä viilalla ja hiomapaperilla pehmeämmiksi ja pyöreämmiksi, jotta ne näyttäisivät hieman kuluneemmilta.


Työ takan parissa jatkuu

Takka tarvitsee vielä maalipinnan, kipinäsuojan sekä tarvikkeita. Takan taakse lisään palan vaneria, joka työntää takkaa hieman irti seinästä sekä paljon myöhemmin rakennan vielä savupiipun talon ulkopuolelle. Näistä teen sitten joskus erilliset julkaisut. 

Takka on nyt tehty valmiiksi siihen asti kuin alkuun suunnittelinkin. Seuraavana vuorossa ovat portaikon kaide sekä uunin huuva.

2 kommenttia:

Kiitos, kun kommentoit! <3