torstai 28. kesäkuuta 2018

Nukketalon rakennus, osa 12, Portaat 3/5

Ihan huomaamatta portaista, jotka usein ovat nukkekodissa sivuroolissa, on syntynyt yksi nukketaloni luonnetta määrittelevistä elementeistä. Aikanaan sisustusohjelma Innossa sisustusarkkitehtina toiminut Marko Paananen neuvoi, että ellet pysty piilottamaan jotain (huoneessa sijaitsevaa elementtiä, esimerkiksi näkyviä putkia) niin korosta sitä. En pystynyt tekemään epärealistista portaikkoa, joka vain sulautuisi seinään ja päädyin luomaan aidonoloisen ja -kokoisen portaikon, joka todellakin näkyy.


Koska portaikko on hyvin iso ja hallitseva osa tulevaa nukketaloani, sen pitää myös olla miellyttävä katsoa. Tämä taas on antanut minulle haastetta yksityiskohtien luomiseen. Tässä julkaisussa kerronkin portaikon "koristelusta", joka ei siis ollut mielessäni, kun portaita aloin suunnitella.

Portaiden koristelu

Useissa ulkomaalaisissa portaissa näkee reisipuiden koristuksia. En tiedä ovatko ne yhtä suosittuja Suomessa. Suomalainen tyyli kun on perinteisesti paljon pelkistetympi. Koska nukketaloni sijoittuu kuvitteelliseen vanhaan Ranskaan ja/tai Englantiin tunsin, että portaikkoni olisi liian karu ilman koristeita, joita löytyy vanhoista rakennuksista. Lisäksi portaiden koristeellisuus tukee nukketaloni tulevaa sisustusta. Etsin pitkään kuvaa, josta välittyisi se tunnelma, jota omaan nukketalooni kaipaan. En löytänyt sopivaa portaikkoa muutaman tunnin etsinnän aikana, mutta Norma Fincherin kuva on lähellä sitä mitä tarkoitan tunnelmalla, vaikka portaikko onkin erilainen.

Lähde: Norma Fincher, Flickr.com

Norman kuvan portaikossa ei näy koristeita ja kaidekin on metallia puun sijaan, mutta kuluneisuus, valo, vaaleta pinnat ja vanhat esineet tekevät siitä vetovoimaisen. Myös Heidi Mikalsenin blogista Dem Vita Drömgården poimimani portaikkokuva on lähellä omia intohimojani. Siinä minua miellyttävät värimaailma ja lämpöisyys sekä puu materiaalina.

Lähde: Heidi Mikalsen Dem Vita Drömgården

"Stair Brackets"

Halusin koristella portaikkoni ensimmäisen kuvan mallin mukaan. Vasta tänään löysin sattumalta kuvan (alempi), joka vastaa liki pitäen portaikkoni kortisteita.

Lähde: Home Design Inspired

Lähde: Pinterest

Niin kuin kaikissa nukketaloni rakennusprojektin vaiheissa, niin tässäkin erityisten työkalujen puute karsi paljon vaihtoehtoja. Halusin koriste-elementin olevan yksinkertainen valmistaa, mutta silti kaunis yksityiskohta, joka miellyttää silmää. Miksi muuten nähdä vaivaa? Löysin tämän pelkistetyn mallin, jonka perusteella tein koristeet portaikkoon.

Lähde: Lowe's

Päädyin tekemään koristeet (englanniksi siis stair brackets) kaivertamalla balsapalan pintaan spiraalikuvion. Kaiverrustyökaluja minulla ei ole, vaan käytin apuna ompelukoneen työkalua. Pyöreäpäinen neula sopisi myös hyvin tähän tehtävään.


Koristeet oli nopea ja helppo valmistaa, kunhan ensin olin mitannut niiden oikeat mittasuhteet ja määrittänyt niille paikat. Liimasin palat kiinni yleisliimalla. Koristeiden päälle lisäsin vielä kaistaleet balsaa (kuva oikealla). Koristeiden myötä askelmat hieman levenivät, mistä tulee olemaan hyötyä, kun lisään kaidepuita.


Siivouskomeron ovi

Portaiden alapuolisen tilan halusin myös hyötykäyttää ja suunnittelin sinne siivouskomeron. Komeroon tein balsasta oven, jonka kiinnitän myöhemmin kunnolla saranoilla ja lisään kahvan. Oveen minun on tarkoitus maalata kaunis kukka-aiheinen maalaus, mutta sen tekemisen jätän suosiolla myöhemmäksi. En ole kovin hyvä maalaamaan ja mietin jopa teettäväni työn jollakulla minua taitavammalla tai sitten tulostan valmiin maalauksen paperille, jonka liimaan oveen.
 

Portaikon maalaus

Portaat alkavat olla valmiit maalattavaksi. Maalauksen jälkeen kiinnitän ja maalaan kaidepinnat ja kaiteen, joita olen jo hahmotellut ja valmistellutkin. Hieman jännittää tuo maalausvaihe, kun se on tärkeä nukketalon ulkonäön kannalta. Jos se menee pieleen, niin vaiva, jonka olen nähnyt portaiden valmistamiseksi, valuu hukkaan ja kaikki pitää aloittaa alusta. Jos jälki on tyydyttävää (ei tarvitse tehdä uudestaan), mutta ei siistiä, niin se tulee vaivaamaan mieltäni aina, kun katson portaita. Siksi haluan onnistua portaiden maalaamisessa erinomaisesti! Asiaa mutkistuttaa se, että portaista olisi tarkoitus tulla vanhojen ja kuluneiden näköiset enkä ole koskaan maalannut mitään sellaista.


Ulkona on taas sateisten ilmojen jälkeen aurinkoinen sää, joten taidan siirtää maalausprojektin vielä hieman eteenpäin tulevaisuuteen ja mennä sen sijaan nauttimaan kesäpäivästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! <3