sunnuntai 3. kesäkuuta 2018

Nukketalon rakennus, osa 10, Ikkunat 4/7: Pyöreä ikkuna

Nukketalon ikkunoiden valmistaminen ei käynytkään niin vaivattomasti kuin toivoin. Niiden kanssa on tullut eteen haasteita enemmän kuin onnistumisia. Ihan saan kyllä syyttää itseäni. Jos olisin päättänyt tehdä yksinkertaisemmat ikkunat, ne olisivat valmistuneet jo aikaa sitten.

Lopultakin sain valmiiksi kylpyhuoneen pyöreän ikkunan, joka osoittautui oikeaksi murheenkryyniksi. Valitsin valmistusmateriaaliksi balsan, mikä olikin sitten tällä kertaa huono valinta. Balsa murtuili ja katkeili jatkuvasti. Aioin jo luovuttaa, mutta pidin pintani ja sinnittelin ikkunan valmiiksi.

Varsinaista ohjetta en nyt voi antaa, koska en suosittele ikkunan valmistamista niin kuin itse sen tein. Uskon, että pyöreän ikkunan voi tehdä helpomminkin. Kerron kuitenkin työvaiheista, niin saatte kuvan haasteista, joita kohtasin ja ymmärrätte helpotuksen, jota tunsin, kun ikkuna lopulta valmistui.


Pyöreä ikkuna

Ajatus pyöreän ikkunan tekoon syntyi uteliaisuudesta ja halusta tehdä jotain erilaista. Koska nukketaloni takaseinä on kovalevyä, tuli ikkunan teko sitä kautta mahdolliseksi. Pyöreiden muotojen työstämiseen vanerille minulla ei ole sopivia työkaluja. Pinterestistä löytyi täydellinen ikkuna, jonka pohjalta aloin omaa ikkunaani suunnitella.

Lähde: Bellis Vintage Mono

Aluksi piirsin millimetripaperille tarkan mallin ikkunasta, jonka jälkeen aloin pohtia, miten ikkuna tulisi valmistaa. Mietin erilaisia vaihtoehtoja, kuten balsaa, pahvia, rautalankaa ja cocktailtikkuja.


Leikkasin pahvista kaksi erikokoista "lehdykkää", joilla piirsin ikkunaruudut. Alla on hahmotelma pahville, josta ensin suunnittelin tekeväni ikkunan, mutta joka osoittautui turhan vaikeaksi leikata mattoveitsellä.


Päädyin lopulta balsaan, koska sitä on helppo leikata mattoveitsellä. Tosin en osannut huomioida balsan taipumusta murtumiseen. Tein ikkunan puoliskot balsalevystä, jolle piirsin ikkunan ääriviivat. Paksuimmillaan balsa on vain noin 2 mm paksua. Yhdessä vaiheessa toinen ikkunan puoliskoista oli kahdessa osassa. Paikkailin ikkunoita jatkuvasti ja liimasin niitä tukevammaksi.


Ikkunalasi on leikattu pakkausmuovista. Halusin tehdä siitä värillisen ja väreiksi valitsin vaalean sinisen ja turkoosin sävyt, koska kylpyhuone tulee olemaan sen värinen. Ikkunat on maalattu lasiväreillä, jotka ostin Suomalaisen Kirjakaupan alennusmyynnistä. Ne kuivuvat huoneenlämmössä.


Piirsin valkoiselle paperille ensin ikkunan ääriviivat, joiden mukaan väritin ruutuja eri sävyisiksi. Maali ei levittynyt tasaisesti, vaan siveltimen vedot jäivät näkyviin. Alkuun tämä häiritsi minua kovasti, koska halusin tasaisesti sävytetyn pinnan. Nyt olen kuitenkin tyytyväinen.


Liimasin ikkunalasin ja puoliskot kiinni pikaliimalla. Onneksi ne istuivat melko hyvin yhteen.


Ikkunan kehys on tehty viidestä ohuesta pahviympyrästä, jotka on liimattu päällekkäin. Kun kaikki ikkunat ovat valmiit, maalaan ne vielä valkoisiksi ja teen niille pienat. Myös ullakon kaksoisikkunat saivat hieman väriä.


Ikkunoiden osalta aion pitää nyt luovan tauon. Ikkunoita on vielä kaksi kappaletta jäljellä valmistettavaksi. Seuraavaksi keskityn nukketaloni takan tekemiseen, koska kaipaan vaihtelua. Vielä sitä ennen valmistelen kuitenkin miniatyyreja 9.6. pidettäviä Lahden Miniatyyri Markkinoita varten.

Nähdään siellä!

4 kommenttia:

 1. Ihania ikkunoita! Tuo pyöreä ikkuna oli varmasti todella haastava, mutta siitä tuli kerrassaan upea! <3

  VastaaPoista
 2. On siinä ollut työtä kerrakseen ja ovat kyllä tosi hienoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 Melko väkertämistä, mutta onneksi pysyi tuo pyöreä ikkunakin kasassa, ettei tarvinnut aloittaa kokonaan alusta. :)

   Poista

Kiitos, kun kommentoit! <3