lauantai 21. huhtikuuta 2018

Nukketalon rakennus, osa 8, Ikkunat 2/7: Pikkuikkunat

Tässä jutussa kerron nukketaloni ullakon ikkunoiden valmistamisesta, mutta sitä ennen palaan vielä hetkeksi edelliseen julkaisuuni ja keittiön tuplaikkunoihin. Kuvassa ullakon pikkuikkunat.


Nukkekotiharrastus kehittää tyylitajua

Lähde: Pinterest
Nukketaloni keittiön tuplaikkunoiden malli ei ole omani, vaan lainattu. Myöhemmin minulle selvisi, että ikkunat kuuluvat tiettyyn taideteolliseen tyyliin. Vaikka pidänkin historiasta, erityisesti vanhoista esineistä, kulttuureista ja tavoista, on eri aikakausien tyylit jääneet minulle hieman etäisiksi. Koulun historian tunneilla muistan oppineeni jotakin renessanssista, barokista, kustavilaisista huonekaluista, rokokoosta jne., mutta en muista millaisista tyyleistä on kyse tai mitä ne pitävät sisällään.

Nukkekotiharrastus on siitäkin hieno harrastus, että pakostakin tulee oppineeksi erilaisia tyylisuuntauksia ja eri aikoina vallinneita arkkitehtonisia ja sisustuksellisia erityispiirteitä. Opin Facebookin Nukkekotiharrastajat -ryhmässä, jossa esittelen töitäni, että tekemäni keittiön tuplaikkunat ovat jugend tyyliset. Kuvassa ruotsalainen talo, jossa on tyypilliset jugend ikkunat.

Jugend / art nouveau

Lähde: Architectural Digest AD
Saksassa jugend, Pohjoismaissa myös kansallisromantiikka, Ranskassa art nouveau ja Yhdysvalloissa liberty stylena tunnettu tyyli vaikutti 1800 -luvun ja 1900 -luvun taitteessa.

"Art nouveauta on pidetty modernin tyylin alkuna ja uranuurtajana. Art nouveaun ajatuksena oli taiteen ja esteettisyyden ulottaminen kaikkialle. Keskeinen käsite oli kokonaistaideteos eli esimerkiksi rakennus suunniteltiin kaikkia yksityiskohtia (sisustusta, puutarhaa jne.) myöten. Art nouveau arvosti korkeaa käsityötaitoa. 

Art nouveaun muotokielen keskeisenä ajatuksena oli luonnon kielen ja muotojen siirtäminen rakenteisiin ja esineisiin. Muotokielen taustalla on Eurooppaan tuodut japanilaiset puupiirrokset, rokokoon epäsymmetriset muodot, arts & crafts -liike sekä symbolismi, jonka mystisiä aiheita kuvattiin mielellään art nouveaun kuvissa ja esineissä. Myös keskiaikaa, etenkin keskiaikaista arkkitehtuuria ihailtiin ja sovellettiin.

Lähde: The Vintage News
Aiheet art nouveau -tyyli otti luonnosta. Art nouveau suosi ennen kaikkea aitoja luonnonmateriaaleja ja luonnonmukaisia värejä."  Lähde: JAMK, Taideteollisuuden historia, art nouveau ja jugend.

Jugend pitää sisällään paljon sellaista, jonka tunnen itselleni läheiseksi kuten luonto, käsityö ja yksityiskohdat. Pidän myös keskiajasta ja luonnonmukaisuudesta. Rakennukset ovat usein omaan makuuni liian koristeltuja ja symbolisia. Pidän enemmän geometrisistä muodoista, puhtaista linjoista ja selkeistä yksityiskohdista.

Suomessa yksi tunnetuimmista kansallisromantiikan aikaisista rakennuksista on Eliel Saarisen sunnittelema (1905 - 1914) Helsingin rautatieasema.

Ullakon ikkunat

Nukketaloni ullakon ikkunat ovat myös tuplaikkunat eli täysin samanlaiset. Ikkunat ovat kooltaan pienet, koska ullakko on vain puolikerroksinen. Ikkunoita on siis kaksi ja ne sijoittuvat nukketalon päätyihin. Ikkunat eivät aukea. Ikäväkseni joudun toteamaan, etten tiedä mitä aikakautta kyseinen ikkunamalli edustaa, mutta ehkä joku lukijani osaa sen minulle kertoa. Idean poimin Susannan blogista Elämää koossa 1:12.

Lähde: Elämää koossa 1:12


 

Ikkunoiden valmistus

Ullakon ikkunat on helppo valmistaa aiemman ohjeeni mukaan. Ikkunat ovat 5 cm korkeita, 4,5 cm leveitä ja 0,6 cm syviä (seinävanerin pakuuden mukaan) ja ne on valmistettu balsasta ja pakkausmuovista.


Tarvittavat palat

Kehys

2 kpl 46 mm x 0,6 mm x 2 mm
2 kpl 45 mm x 0,6 mm x 2 mm

Ikkuna

4 kpl 46 mm x 2 mm
4 kpl 37 mm x 2mm

 Keskusruutu

4 kpl 15 mm x 2 mm
4 kpl 12 mm x 2 mm
8 kpl 10 mm x 2 mm

Keskusruutu
Keskusruudun valmistaminen vaatii erityistä tarkkuutta, koska jokainen ylimääräinen milli on liikaa. Palojen leikkaamiseen kannattaa käyttää apuna leikkausmattoa, jossa on apuviivat kulmien tekoon ja paljoa voi kevyesti hioa hiekkapaperilla, jos ne eivät meinaa mahtua paikalleen. 

Älä anna liimausten kuivua kokonaan, koska kuvio on helpompi asettaa tiukasti paikalleen, kun se on vielä hieman joustava. Kannattaa myös olla varovainen pikaliiman kanssa, koska sillä tuhrii helposti ikkunalasina toimivan muovin, jonka puhdistaminen on vaikeaa ellei mahdotonta.


Ruutukuvion värjään myöhemmin turkoosiksi lasimaaleilla. Teen myös kaikkiin ikkunoihin karmit myöhemmin asennusvaiheessa. Kaikkien ikkunoiden pokien väriksi olen ajatellut kermanvalkoista.


Tulossa on lisää tarinaa ikkunoista, koska niitä nukketalossani riittää. Työn alla minulla on tällä hetkellä keittiön kaari-ikkuna, johon ajattelin asentaa taustakuvan tulostamalla valokuvan kalvolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! <3