maanantai 9. huhtikuuta 2018

Nukketalon rakennus, osa 7, Ikkunat 1/7: Tuplaikkunat

Nukketaloni keittiöön tulee yhteensä kolme ikkunaa, joista yksi on kaari-ikkuna takaseinällä. Kaari-ikkuna ei ole avautuva. Sen lisäksi asennan sivuseinälle tuplaikkunat, jotka ovat siis täysin samanlaiset ja alaosastaan avautuvat. Tuplaikkunat olen tehnyt balsasta kolmessa vaiheessa. Ikkunalasit ovat pakkausmuovia.

Tuplaikkunoiden tekeminen oli kivaa, nopeaa ja melko vaivatonta, kun olin saanut mitat kohdalleen. Balsaa on helppo työstää. Se on kuitenkin aika kevyt materiaali ja painuu sekä murtuu helposti. Ikkunoiden tekoon se sopii kuitenkin mainiosti.


Ovi ikkunoiden maailmaan

Ikkunamallien suhteen vallitsee runsauden pula. Minne ikinä katsookin, näkee ikkunoita. Jotkut ovat isoja, toiset pieniä. Osa on hyvin pelkistettyjä ja osa taas erittäin yksityiskohtaisia. On vanhoja, on moderneja, eri tyylisistä ja muotoisista puhumattakaan. Lisää ikkunoita löytyy tämän linkin takaa.

Lähde: Tudo Interessante
Lähde: Tudo Interessante

Ikkunoiden suunnittelu

Tavalliseen tapaani etsin ensin inspiraatiota Pinterestistä, kirjoista, blogeista ja YouTubesta. Keittiön tuplaikkunoiden mallina käytin Cinderella Moments -blogin Carolinen tekemää ikkunaa. Ikkunani on kopio Carolinen tekemästä ikkunasta sillä poikkeuksella, että omien ikkunoideni alaosa on aukeava. Kuva on poimittu Pinterestistä.
 
Lähde: Cinderella Moments

Koska nukketaloni ei edusta puhtaasti mitään tyyliä, ovat sen ikkunat vapaasti suunniteltuja juuri siihen huoneeseen, jonne ne sijoittuvat. Halusin ikkunoiden olevan erinäköisiä ja sisältävän jonkin verran yksityiskohtia. En siis halunnut tehdä pelkistettyjä suorakulmioita, vaan eri muotoisia ja tyylisiä ikkunoita. Halusin myös ikkunoiden tai ainakin osan niistä oikeasti aukeavan. Piirsin vapaalla kädellä jokaisen huoneen ikkunasta aluksi hahmotelman.


Sitten suunnittelin ikkunan millimetripaperille, jotta sain mitat täsmäämään. Ensimmäisen ikkunan teon aikana minulle kävi selväksi, että en ollut osannut huomioida kaikkea ja korjailin alkuperäistä piirrostani saadakseni mitat oikein. Sen siitä saa, kun tekee ilman ohjetta omasta päästään.

 

Keittiön tuplaikkunat

Ikkunoiden tekemiseen katsoin mallia YouTubesta löytämästäni, eriomaisesta MiniDIY:in DIY Miniature Window -videosta. (Tein ensin ikkunakehyksen lyhyemmistä sivuista leveämmät karmeja varten videossa esitettyyn tapaan. Päädyin kuitenkin leikkaamaan ylimääräisen leveyden pois, koska koin karmien teon vaikeaksi). 

Tarvikkeet

2 mm balsalevy
Askartelu- tai mattoveitsi
Leikkausalusta 
Viivotin
Lyijykynä
Puuliimaa
Maalarinteippiä 

Läpinäkyvää muovia
Sakset
Pikaliimaa

Rautalankaa
Sivuleikkurit

Oheisessa kuvassa on esitetty palojen liitoskohdat.

 

1. Ikkunakehys

Nukketaloni ikkunat ovat melko suuret, koska haluan talon sisätiloihin paljon "luonnollista" valoa. Tuplaikkunoiden korkeus on 9,6 cm, leveys 7,4 cm ja syvyys on vanerin paksuus eli 0,6 cm. 

Tarvittavat palat

2 kpl 9,2 cm x 0,6 cm
2 kpl 7,4 cm x 0,6 cm

Leikkaa askarteluveitsellä balsasta sopivan mittaiset palat ja liimaa ne toisiinsa kiinni puuliimalla. Anna liimausten kuivua sen aikaa, kun teet muita osia.

2. Aukeavat alaikkunat 

Leikkaa balsasta kaikki palat molempiin alaikkunoihin kerralla ja tee kumpaakin samanaikaisesti. 

Tarvittavat palat

4 kpl 5,6 cm x 0,5 cm
4 kpl 3 cm x 0,5 cm

4 kpl 4,9 cm x 0,25 cm
4 kpl 3 cm x 0,25 cm

Kun olet leikannut palat, liimaa ne puuliimalla yhteen. Tee ensin vain toinen puoli valmiiksi molempiin alaikkunoihin. Anna hetki kuivua. 

Leikkaa saksilla läpinäkyvästä muovista sopivan kokoiset palat ikkunoihin ja liimaa ne pikaliimalla varovasti paikalleen. Muovi tarttuu hetkessä kiinni balsaan ja liimausvirhe on vaikea korjata jälkikäteen. Liimaa lopuksi ikkunoiden toisen puolen palat pikaliimalla kiinni ikkunalasiin oikeille kohdilleen. 

3. Yläikkunat 

Tuplaikkunoiden yläosa on kiinteä. Yläikkuna koostuu kuudesta pikkuneliöstä.

Tarvittavat palat 

2 kpl x 6 cm x 0,5 cm
4 kpl x 3,3 cm x 0,5 cm 

2 kpl 7 cm x 0,25 cm

6 kpl 2,8 cm x 0,2 cm
8 kpl 1,4 cm x 0,2 cm 

Tee yläikkunat samaan tapaan kuin alaikkunatkin. Kun yläikkuna on valmis sovita sitä ensin kehykseen. Jos ikkuna ei mahdu paikoilleen, hio sitä hieman hienolla hiekkapaperilla. Balsa on pehmeää, joten hio vain kevyesti ja vähän kerrallaan. Liimaa ikkuna sitten puuliimalla kiinni kehykseen. Teippaa ikkuna tiukasti maalarinteipillä kiinni kehykseen liiman kuivumisen ajaksi. 

 

4. Saranat ja ikkunakarmit

Laitan saranat paikoilleen vasta sen jälkeen, kun olen maalannut ikkunat. Tässä kuitenkin ohje niiden tekoon. Ohje on poimittu MiniDIY:in DIY Miniature Window -videosta

Leikkaa rautalangasta sopivan mittaiset palat sivuleikkureilla. Paina rautalangan päällä reikä yläikkunaan kohtaan, johon alaikkuna kiinnittyy. Paina sitten rautalangan pätkä kiinni alaikkunan yläosaan. Balsa on pehmeää ja rautalanka uppoaa siihen helposti, mutta varo, ettet satuta sormiasi, koska rautalangan pää saattaa olla terävä. Sujauta ikkuna paikalleen ja paina vielä toinen rautalangan pätkä kehyksen läpi ikkunan alaosaan. Toista kaikkiin neljään alaikkunaan.

Sovita valmiita ikkunoita ikkuna-aukkoihin. Minä jouduin viilaamaan aukkoja isommiksi, mikä aiheutti lisää paikkailua, kun vaneri lohkeili. Hio sekä ikkuna-aukot että ikkunat lopuksi kevyesti hienolla hiekkapaperilla. 

Siinä vaiheessa, kun asennan ikkunat pysyvästi paikoilleen, aion vielä suoristaa ikkunat hiomalla aukkoja hieman lisää, mutta tämä riittää tällä kertaa. Maalaan myös kaikki ikkunat kerralla ja teen niille karmit, samalla kun asennan ne nukketaloon. 

Ikkunakarmit voi liimata kiinni ikkunakehyksen reunaan tai nukketalon seinään. Ikkunakarmien liitoskohdat voi leikata sopivaan kulmaan esimerkiksi jiirisaksilla tai jättää ne tasaisiksi.


Tulossa seuraavaksi ullakon pikkuikkunat, keittiön kaari-ikkuna, portaikon tuplaikkunat, toisen kerroksen erkkeri sekä kylpyhuoneen pyöreä ikkuna.

3 kommenttia:

 1. Kiitos kun jaoit täällä selkeän ohjeen, tätä seuraamalla ei voi olla onnistumatta. Pitänee laittaa ohje ylös mahdollisia ikkunaprojekteja varten. Aurinkoista viikkoa sinne. ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! :) Hienoa, että koet ohjeen selkeäksi! Välillä kirjoittaessa mietityttää, että ymmärtääköhän lukija ohjeen, niin kuin tarkoitan. :)

   Poista
  2. Niin, ja aurinkoista viikkoa sinullekin! :)

   Poista

Kiitos, kun kommentoit! <3