maanantai 23. huhtikuuta 2018

Nukketalon rakennus, osa 9, Ikkunat 3/7: Venetsialainen ikkuna

Tämän kertaisena aiheena on venetsialainen kaari-ikkuna nukketalon keittiöön. Idean löysin Pinterestistä. Kuva oli minulla tallessa, mutta nyt en enää löydä sitä mistään. En tiedä mitä aikakautta ikkuna edustaa, mutta pyöreiden linjojen kannattajana halusin nukketalooni myös kaari-ikkunoita suorakulmaisten ikkunoiden seuraksi.

 

Kaari-ikkunan valmistaminen 

Kaari-ikkunan valmistaminen ei poikkea kovinkaan paljon aiemmin tekemistäni ikkunoista, joiden ohje löytyy täältä. Ikkuna on valmistettu balsasta, pahvista ja tulostuskalvosta.

Pahviksi kannattaa valita mahdollisimman tiivistä pahvia, ei sellaista, jossa on aaltoileva sisäosa. Käyttämäni pahvi on leikattu lapsuuden aikaisen valokuvakehyksen taustapahvista. Olen käyttänyt pahvia vain kaariin, mutta ikkunan voi myös valmistaa pelkästään pahvista.

Ensin piirsin kuvan ikkunasta millimetripaperille. Kaari-ikkunan korkeus on 11,2 cm ja leveys 5,5 cm. Kuvaan on jäänyt muutama pieni virhe.

 

Tarvittavat palat

 

Kehys

2 kpl 95 mm x 5 mm x 2 mm 
1 kpl 51 mm x 5 mm x 2 mm

4 kpl kaari 56 mm x 2 mm

Ikkuna

4 kpl 91 mm x 2 mm 
4 kpl 87 mm x 2 mm
4 kpl 47 mm x 2 mm
6 kpl 21 mm x 2 mm 
12 kpl 11 mm x 2 mm

4 kpl kaari 52 mm x 2 mm

4 kpl kaari 26 mm x 2mm
6 kpl 8 mm x 2 mm

Ikkunan valmistaminen oli melko helppoa siihen asti, kunnes piti tehdä kaari. Minulla ei ole pyöreiden muotojen leikkaamiseen erityisiä työkaluja, kuten kuvio- tai vannesahaa. Kaari on tehty pahvista, jota voi leikata saksilla ja askarelu- tai mattoveitsellä. Pahvin leikkaaminen siististi oli aluksi hankalaa, mutta harjoitus tekee mestarin.

Tein kaari-ikkunan osissa, mutta sen voi myös piirtää ensin valmiiksi ja leikata kokonaan pahvista. Se voi olla jopa kätevämpikin tapa ja saatan itsekin kokeilla sitä seuraavalla kerralla.

Kaaret

Kokeilin tehdä kaaret ensin balsasta, mutta balsa murtui leikatessa, joten vaihdoin sen pahviin. Kaari-ikkunassa on yhteensä kolme kaarta: kehyksen kaari, ikkunan kaari ja sen sisällä oleva pienempi kaari. Kaarien piirtämiseen käytin apuna harppia.

1. Kehyksen kaaren pituus (ympyrän halkaisija) on 56 mm. Leikkasin 1 mm paksuisesta pahvista mattoveitsellä neljä 2 mm leveää suikaletta, jotka liimasin yhteen yleisliimalla. Näin kaaresta tuli yhtä paksu kuin ikkunanpokat. Laitoin suikaleet puristinten väliin kuivumaan.

2. Ikkunan kaaren pituus on 52 mm. Se on tehty kahdesta 1 mm paksuisesta suikaleesta. Kaaria tarvitaan kaksi lasin molemmille puolille.

3. Sisäkaaren pituus on 26 mm. Sekin on tehty kahdesta 1 mm paksuisesta suikaleesta ja suikaleita tarvitaan myös kaksi lasin molemmille puolille.

4. Lisäksi ikkunan kaarien välissä on kolme 8 mm pituista palaa lasin molemmin puolin. Ne jakavat kaari-ikkunan neljään lohkoon.

Kuvan tulostaminen kalvolle

Keittiön kaari-ikkuna sijoittuu nukketalon takaseinälle, joka tulee olemaan seinää vasten kiinni. Ajattelin, että ikkunaan olisi kiva laittaa taustakuva, joka toisi keittiöön nätin yksityiskohdan ja lisäisi tunnelmaa. Kuvan halusin olevan läpikuultava kuin ikkunan läpi siintävä maisema.

Olin ajatelllut siirtää sopivan kuvan nestemäisen Fimon avulla, kunnes minulle selvisi, että käytettävä kuva täytyy tulostaa lasertulostimella. Oma tulostimeni on mustesuihkutulostin. Eipä muuta kuin googlettamaan kuvansiirrosta ja etsimään vaihtoehtoista tekotapaa. Löysinkin ohjeita kuvansiirrosta kalvolle.

Selvitin, että kalvoja saa muun muassa Kärkkäiseltä, mutta ne osoittautuivat melko kalliiksi (25 kpl noin 14 €). Sain kuitenkin hankittua muutaman tulostukseen sopivan kalvon.

Englanniksi tulostuskalvo on Transparency Film ja eri tulostinten valmistajat myyvät myös omia kalvoja. Lasertulostimelle ja mustesuihkutulostimelle on olemassa erilliset kalvot. Netistä poimitun tiedon mukaan väärät kalvot saattavat sulaa lasertulostimessa ja jopa rikkoa tulostimen, mutta mustesuihkutulostimella väärille kalvoille tulostaminen aiheuttaa vain suttuisen tulostusjäljen. Niinpä uskaltauduin kokeilemaan kalvoja (en tiennyt kumpaan tulostimeen ne käyvät).

Jos haluat kokeilla kuvan tulostamista kalvolle, niin huomioi nämä asiat:
  • Varmista, että kalvot sopivat käytettävään tulostimeen
  • Valitse mahdollisimman selkeä ja tarkka kuva ja voimista tarvittaessa värejä kuvankäsittelyohjelmalla ennen tulostusta
  • Tarkista ennen tulostusta, että kuva on sopivan kokoinen ikkunaan
  • Anna musteen kuivua jonkin aikaa, ettei se tuhriinnu
  • Voit tarvittaessa laittaa kaksi kuvaa päällekkäin saadaksesi värit paremmin esiin

Tulostamani kuvan tulostusjälki jäi mielestäni melko vaatimattomaksi. Päädyinkin yhdistämään kaksi samaa kuvaa yhdeksi, jolloin värit tulivat esiin voimakkaammin (muutin myös kuvankäsittelyohjelmalla alkuperäisen kuvan värejä ennen tulostusta). Kuva on silti mielestäni melko epäselvä enkä ole varma haluanko laittaa ikkunaa sellaisenaan paikalleen. Halusin tehdä sen kuitenkin valmiiksi tätä julkaisua varten. Ehkä kokeilen kuvan tulostusta vielä uudelleen tai jätän maiseman pois ikkunasta kokonaan.

 

Maiseman lisääminen ikkunaan

1. Tulosta kuva kalvolle ja anna musteen kuivua
2. Piirrä tekemäsi ikkunan avulla taustakuvan ääriviivat kalvolle. Leikkaa kuva askartelu- tai mattoveitsellä irti
3. Liimaa taustakuva varovasti pikaliimalla kiinni ikkunaan
4. Leikkaa ylimääräinen kalvo pois ikkunan reunoilta
5. Liimaa pikaliimalla ikkunan toinen puoli kiinni kalvoon osa kerrallaan

Näin jälkikäteen mietin, että ehkä idean voisi toteuttaa myös nukketalon taakse seinään kiinnitettävän ja helposti vaihdettavan kuvan avulla. Kuvan ei tarvitse olla läpikuultava, vaan se voi olla vaikka lehdestä leikattu kuva, joka näkyy ikkunan takana.

Lisää ikkunoista myös seuraavassa julkaisussa. Tulossa seuraavaksi portaikon ikkunat ja kylpyhuoneen pyöreä ikkuna sekä ovet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! <3