keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

Nukketalon rakennus, osa 6, Pintojen silotus

Jean Nisbett julkaisi kirjassaan A Beginners Guide to the Dolls' House Hobby erinomaisen listan nukketalon rakennuksen vaiheista, joita aion seurata, jos en orjallisesti, niin tarkasti. Tässä se on:

20 kohdan tarkistuslista

 

Valmistelu

1. Hio sekä ulko- että sisäpinnat hienolla hiekkapaperilla
2. Täytä kaikki halkeamat täyteaineella (esimerkiksi pikasilotteella) ja anna kuivua. Hio uudestaan
3. Puhdista pinnat pölystä ennen maalausta
4. Maalaa sekä ulko- että sisäpinnat pohjamaalilla
5. Lisää kaksi maalikerrosta sisäkattoon. Yksikin kerros riittää, jos aiot käsitellä katon myöhemmin

 

Ulkopintojen viimeistely

6. Maalaa ulkoseinät ja katto
7. Maalaa ikkunoiden  ja ovien karmit
8. Maalaa ulko-ovi (ja lisää oven kahva, postiluukku ja kolkutin nyt tai myöhemmin, kun muu viimeistely on tehty)

 

Sisustussuunnittelu

9. Asenna valot
10. Valitse takan paikka (ja tee savupiippu)
11. Valmista takka
12. Tee portaikot
13. Asenna lattiat
14. Asenna sisäovet

 

Sisäpintojen viimeistely

15. Maalaa seinät
16. Laita tapetit (ja paneelit)
17. Lisää boordit tapetteihin

 

Asentaminen

18. Asenna ovien karmit
19. Leikkaa, maalaa ja asenna lattia- ja kattolistat
20. Leikkaa ja asenna ikkunoiden karmit ja ikkunat

Nukketaloni rakennus etenee hitaasti, mutta varmasti


Nukketaloni on nyt kohdassa kolme. Purettuani nukketaloni uudestaan osiin, silotin halkeamat pikasiloitteella ja hioin vanerin hiekkapaperilla kahteen kertaan. Halkeamat syntyivät, kun porasin ja sahasin ikkuna- ja oviaukkojen reikiä. Tämäkin on varmasti vältettävissä. Ensi kerralla sitten! Pinnasta tuli kuitenkin tasainen!

Aion käyttää maalaamiseen kalkkimaaleja, jotka eivät vaadi pohjustusta. Olen ollut hieman kahden vaiheilla tämän asian kanssa, koska pelkään että a) vaneri imee itseensä paljon kalkkimaalia ja b) mitä jos maali ei peitä tarpeeksi hyvin? Vaneri on ajan myötä likaantunut enkä hiomalla saanut sitä täysin puhtaaksi. Riittääkö maali? Tosin aion laittaa osaan seinistä paneelit ja tapettia, joten maalia ei sisäpintoihin tarvita niin paljon. Ulkopinnat ovatkin sitten eri juttu.

Olen suunnitellut laudoittaa nukketalon ulkoseinät ennen maalausta, jolloin vaneri jää piiloon lautojen alle. Toisin kuin Jean Nisbett kehottaa, teen nukketalon ulkoasun viimeistelyn vasta sisäpintojen viimeistelyn jälkeen. Talon tulee olla kasattuna, kun sen laudoittaa, kun taas sisäpintojen tapetointi ja maalaus onnistuvat helpommin, jos sienät ovat irrallliset. Maalaan sisäkatonkin vasta myöhemmin. En ole vielä valinnut ulkomaalia tai muitakaan ulkomateriaaleja. Teen vielä laajennuksia nukketaloon sekä suljettavan etupaneelin enkä ole pohtinut niiden toteuttamista aivan loppuun asti.

Valoja en aio nukketalooni asentaa, koska minulla ei ole minkäänlaista osaamista sen suhteen. Teen kuitenkin paikat mahdollisille johdoille, jos joskus haluan valoja lisätä ja saatan sujauttaa savupiippuun patterilla toimivat ledvalot, jotka valaisevat tarvittaessa takan ja hellan.


Minua huvittaisi alkaa jo maalaamaan ja tapetoimaan, mutta taidan vielä malttaa mieleni ja tehdä ensin ikkunat ja ovet sekä takan. Joskus haastavat hommat on parempi tehdä alta pois, etteivät ne jää liian pitkäksi aikaa roikkumaan.

Aurinkoista kevään alkua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! <3