lauantai 7. joulukuuta 2019

Nukketalon rakennus, osa 28, Sisäseinä 2/9 Makuuhuone

Nukketalossani, Ruusulinnassa, on kolme kerrosta. Kolmas kerros eli ullakko jakautuu kahdeksi huoneeksi. Tämän kertainen julkaisuni käsittelee toista ullakon huoneista eli makuuhuonetta.

Alun perin suunnittelin ullakon matalaksi rakentamattomaksi ja avoimeksi varastotilaksi, mutta mieleni muuttui, koska kahteen alempaan kerrokseen ei olisi mahtunut kaikkea, mitä halusin Ruusulinnaan rakentaa. Päätin laajentaa ullakkohuonetta ylöspäin, siis nostaa huonekorkeutta, jotta saisin kunnon huoneet aikaisiksi.

Ullakon makuuhuoneesta haluan tehdä romanttisen ja elegantin, mutta samalla selkeän ja kotoisen oloisen. Väreiksi olen valinnut valkoisen, pinkin ja kullan. Lattia on vaalea lautalattia. Tosin en ole täysin sen väriin tyytyväinen ja mietinkin vielä, voisiko sille tehdä jotain. Makuuhuoneessa on takka ja parveke eli seinäpinta-alaa on niukalti. Vain väliseinä, joka jakaa ullakon kahtia, on yhteinäistä seinää. Seinien alaosiin tein paneloinnin ja yläosaan tapetoinnin. Lisäksi yhden seinän yläosaan tein "laudoituksen", jonka pelkästään maalaan. Tässä julkaisussa kerron seinien paneloinnista.


Panelointi 

(eng. panelling, wainscoting, ransk. boiseries)

Rakennusten kiviseinät päällystettiin 1200-luvulla puupaneelein eristämään kivistä hohkaava kylmyys ja kosteus. Haddon Hall (kuva alla) rakennettiin 1000-luvulla.

Haddon Hall interior by Nick Barber

Pian paneloinnista tuli kuitenkin suosittu sisustusmuoto ja ajan myötä myös hienoa taidetta. Boiseries ovat varsinkin Ranskassa 1600-luvulla suosituksi tulleet koristeellisesti kaiverretut tai kullatut seinäpaneelit, jotka yltävät huoneen lattiasta aina kattoon asti.

Le Forum de Marie-Antoinette - Le Cabinet doré de la Reine

Wainscoting puolestaan tarkoittaa panelointia, joka peittää vain seinän alaosan. Sen kukoistuskausi alkoi 1700-luvulta ja se on edelleenkin käytössä ympäri maailmaa. Lue lisää paneloinnista Andrew Petherickin artikkelista Wainscot Panelling and Panelled Walls - The History of Panelling.


Central Florida Custom Carpentry


Ruusulinnan panelointi

Mallia panelointiin otin ainakin näistä blogeista Dada's dollhouse ja Petitpunt. Johannan blogissa Mini daydreams on selkeä ja yksinkertainen ohje "kuluneiden" paneelien tekoon. Inspiraatiota hain puolestaan ainakin näistä kuvista:

Cutting Edge Stencils (Flickr)
Joyful girl - Gypsy heart
Lähde: Polinov.ru

Käytin pohjana muropaketin pahvia. Ensin tapetoin pahvin yläosan. Panelointiin käytin kevytvaneria, jonka leikkasin koko alaosan kokoiseksi ja hieman alle puoleen väliin seinää korkeaksi. Leikkasin panelista keskeltä pois neliön muotoiset palat, joita pienensin ja liimasin ne sitten takaisin keskelle syntynyttä aukkoa.

Neliön reunoille laitoin "karmit", jotka ovat sopivan mittaiseksi leikattua, halkaistua bambutikkua. Bambutikut olen ottanut talteen pöytätabletista. Paneloinnin yläpuolelle tein kaiteen kahvitikusta.


Sen alapuolelle laitoin halkaistun puuriman, joka on maalattu Inka Gold akryylimaalilla, ja ääriviivatarran. Paneelit maalasin Jeanne d'Arc Living Vintage kalkkimaalilla Warm Cream. Lopuksi lakkasin koko komeuden Jeanne d'Arcin High Gloss Varnish lakalla.


Paneelien teko isohkolle yhtenäiselle seinälle oli helpompaa kuin kapeisiin seinäkohtiin parvekkeen ovien kummallekin puolelle. Minun pitää tehdä vielä yksi tällainen kulmapala lisää huoneen etuosaan.


Aloitin jo toisenkin ullakkohuoneen seinien päällystämisen. Kerron siitä seuraavassa julkaisussani. Lue myös olohuoneen seinien paneloinnista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! <3