keskiviikko 12. elokuuta 2020

Nukketalon rakennus, osa 32, Portaat 6/7 Näköeste portaille

Tein melko alkuvaiheessa nukketaloprojektiani portaat, jotka johtavat toisesta kerroksesta, jota kutsun myös olohuoneeksi, ullakkokerrokseen. Kun olin tehnyt olohuoneen takaseinän valmiiksi portaat näyttivät mielestäni tökeröiltä sitä vasten. Olohuone on koristeellinen sali, mutta portaat puolestaan hyvin arkiset. 
 
Alkoi kuumeinen pohdinta, mitä tekisin portaille. Pidänkö ne sellaisenaan ja koristelen niitä jotenkin vai jätänkö ne kokonaan pois. Nukkekodissa kenenkään ei ole pakko kulkea portaita eikä niiden puuttuminen ole "virhe". 
 
Mietin myös, jos saisin ne jotenkin piilotettua silmältä. Tehtävä tuntui jossain kohtaa mahdottomalta ja hautasin sen hamaan tulevaisuuteen, Eräänä päivänä sitten keksin, miten voisin piilottaa portaat suhteellisen helposti, niin että se myös sopisi sisustukseen.
 
Päätin tehdä osittaisen näköesteen portaille. Näköeste mukailisi muun huoneen sisustusta. Halusin takaseinän näkyvän sen takaa ja mietin käyttäisinkö kangasverhoa, mutta sitten keksin tehdä "verhon" lasihelmistä.

 

Portaiden näköeste

 
Näköesteen leikkasin pahvista. Sen päälle liimasin ohutta vaneria. Listat tein kahvitikuista ja ohuista puulistoista. Hyllyn tein spaattelista sekä kannattimet pienistä puoliympyrän muotoisista puupaloista. Halkasin puupalat vielä puoliksi jiirisaksilla. 
 
Hyllyn kannattimiin liimasin Revellin kultamaalilla maalatut kuviotarrat koristeeksi. Hyllyn alla olevan kaiteen tein samalla tavalla kuin takaseinän kaiteen. Seinän yläreunan koristelin kirpputorilta löytämilläni kiekurakuvioilla, jotka myös maalasin kullanvärisiksi.

 
Halusin jättää näköesteeseen aukon, jotta se ei olisi täysin umpinainen, vaan takaseinä näkyisi ja rakennelma olisi kevyempi. Aukon tai ikkunan verhon tein lasihelmistä, jotka pujottelin koruvaijeriin. Ohut vaijeri oli mukavan napakka siimaan tai lankaan verrattuna. Helmien väreiksi valitsin kahta erisävistä pinkkiä, turkoosia, valkoista ja läpinäkyviä putkihelmiä. Helmien väliin pujotin vielä pikkuruisia kultaisia renkaita.
 

Koko komeus on maalattu samoilla Jean d'Arc Living Vintage -kalkkimaaleilla kuin muukin olohuone. Portaat jätän valkoisiksi ja teen niistä hieman kuluneemman näköiset. Kovin paljon niistä ei näy, mutta sen verran, että käy ilmi, mitä "sermin" takana on.
 
 
Nyt olen käsitellyt lähes koko olohuoneen, vain erkkeri on vielä viimeistelemättä. Pian pääsen kiinnittämään seinät, katon ja lattian lopullisesti paikoilleen ja teen vielä katto- ja lattialistat, joilla viimeistelen kaikki huoneet. Sitten alan sisustamaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! <3