tiistai 4. elokuuta 2020

Nukketalon rakennus, osa 31, Sisäseinä 4/9 "Niche" hyllyt

Julkaisin eilen kirjoituksen Ruusulinnan olohuoneen katosta. Jatkan samassa huoneessa tässä postauksessani. Tämän kerran aihe on olohuoneen parvekkeelle johtavat ranskalaiset ovet tai oikeastaan niiden yhteyteen rakennetut seinään upotetut hyllyt, "syvennykset".

Ranskalaiset ovet tein jo aikaa sitten ja niistä voit lukea täältä. Tosin nuo alkuperäiset ovet menivät rikki, kun yritin niitä kaventaa. Ne eivät mahtuneet enää paikalleen, kun asensin saranat karmeihin. Niinpä tein ne uudestaan samanlaisiksi. Alaosan kukkakoristeet tosin jätin lopullisista ovista pois, koska ne eivät olisi sopineet enää olohuoneen tyyliin.


"Niche"

Niche on englantia ja tarkoittaa syvennystä seinässä. Syvennykset tuovat mielekiintoista ulottuvuutta sisustukseen ja siksi halusin sellaiset nukketalooni. Olen nähnyt tällaisia hyllysyvennyksiä myös 1800-luvulle sijoittuvissa elokuvissa ja siksi ne sopivat mielestäni oivallisesti myös Ruusulinnaan. Alla on muutama inspiraatiokuva, joista olen ottanut mallia hyllyihin.

Lähde: This Old House

Lähde: Pinterest


Hyllyjen rakennus


Upotettuihin hyllyihin käytin kirpputorilta löytämiäni puisia suitsukeastioita, joista sahasin kaarevan alaosan pois. Liimasin ne kiiinni vaneriin, johon olin jo aiemmin sahannut oviaukon. Reunustin oviaukon ja hyllyjen ulkoreunat 1 x 1 cm puurimoilla.

Sitten leikkasin 3 mm:n paksuisesta pahvista sopivan kokoisen palan seinäksi, johon tein reiät hyllyjä varten ja liimasin sen rimojen päälle. Näin upotin varsinaiset hyllyosat seinän sisään.


Hyllyjen reunat koristelin uusklassisen tyylisuunnan mukaisesti. Elias on kirjoittanut uusklassisesta tyylistä blogissaan: Uuklassismi arkkitehtuurissa ja sisustuksessa.

Hyllyjen reunat tein aaltopahvista ja koristetarranauhasta leikkaamistani helmenvalkeista neliöistä (käytin näitä myös olohuoneen katossa). Kolmion muotoiset koristeet eli reliefit hyllyjen yläpuolella on balsasta. Ovien yläpuolisen "somisteen" pohjan leikkasin mattoveitsellä kevytvanerista. Liimasin maalatulle vanerille metallifiligraanin ja halkaistut soikeat helmet sivuille. Hyllyjen alle tein kevytvanerista puolestaan kaarevat pöydät. Pöydän jalat olen ostanut valmiina. Ne ovat puiset kolmionmuotiset koristeet.


Maalaamiseen käytin, mitäs muutakaan kuin Jean d'Arc Living Vintage -kalkkimaaleja. Sävyt ovat samoja kuin olohuoneen katossa ja seinässä aiemmin käyttämäni Warm Cream, Dusty Pink ja Faded Pink.

Kultaukset tein Revellin kullanvärisellä pienoismallimaalilla. Maalauksen jälkeen lisäsin vielä kultaisiksi maalatut helmet oven yläpuolen soikeiden helmien päälle sekä ohutta kultaista kierrenauhaa somisteen yläreunaan.


Ovien yläpuolelle, yläikkunoiden alle tein vielä ulkonevan hyllyn "spaattelista". Hyllytuet ovat puisista puoliympyröistä halkaistut palat. Löysin pussin erilaisia puupaloja kirpputorilta, joita käytin tähänkin projektiin. Mitä löytöjä sitä kirpputoreilta tekeekään. Ostaessa ei aina tiedä, mihin kummaan tavaroita tulee käyttämään. Hyllytukien alle keksin laittaa vielä myöhemmin koristeet, jotka on tehty pahville liimatuista pikkuruisista helmikoristeista.





Huomenna on tiedossa vielä yksi postaus olohuoneesta. Sitten olen käsitellyt erkkeriä lukuunottamatta koko olohuoneen projektit. Erkkeristä kerron lisää, kunhan olen saanut sen viimeisteltyä. Olohuoneen jälkeen on tulossa juttua ainakin keittiöstä ja takoista.

Nyt lähden kirpparille tekemään löytöjä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! <3