lauantai 17. joulukuuta 2016

Joulutortut, pullat ja leivät

Olen pitkään siirtänyt minitorttujen leivontapäivää, kun aina on tullut jotain "tärkeämpää". Eilen minulla oli ansaittu vapaapäivä ja käytinkin sen tehokkaasti hyödyksi. Rakensin keittiön kalusteita, pahvista. Niistä voit lukea täältä. Lisäksi leivoin torttuja, pullia ja muutaman erilaisen leivän polymeerimassasta. Torttujen taittelu ja muokkaaminen luonnollisen näköisiksi tuotti hankaluuksia. Kokeilin kalusteprojekstista ylijäänyttä ruskeaa temperamaalia leivonnaisten maalaamiseen, mutta se ei tarttunut polymeerimassan pintaan tasaisesti, vaan jätti laikkuja. Epäilin, että olen pilannut leivonnaiseni, mutta ne "paistuivatkin" lopulta kauniin värisiksi. Myös leivistä tuli onnistuneen näköisiä. Ruisleipä ja kuivakakku jäävät vielä odotuttamaan itseään, mutta eiköhän näillä leipomuksilla saa jo joulupöydän koreaksi.

Joulutortut

Katsoin mallia Maria Malmströmin Väinölän joulu -kirjasta torttujen tekoon. Sovelsin ohjetta omiin tarpeisiini sopivaksi.

Tarvikkeet

Polymeerimassa (Fimo Soft valkoinen, keltainen, ruskea, musta)
Terävä veitsi / muotti
Kaulin (itse käytin pientä lasipulloa)
Alusta (tai leivinpaperi)

Akryylimaalia (punaruskea tai musta, punainen ja keltainen)
Sivellin
(Yleisiimaa)
Perunajauhoa 
Murskattua merisuolaa

1. Aluksi sekoitin polymeerimassasta torttutaikinan värisen pallon. Huom! Ruskeaa massaa kannattaa lisätä vähän kerrallaan, koska sitä tulee helposti liikaa. Sekoitin myös pienemmän pallon mustaa ja ruskeaa massaa luumuhilloksi.

2. Tämän jälkeen kaulin vaalean massan sopivan paksuiseksi (n. 1 mm) levyksi, josta leikkasin ensin muotilla neliön, jonka leikkasin vielä suorakaiteiksi. Ne paloittelin veitsellä pikkuneliöiksi. Pikkuneliöistä taittelin torttuja ihan kuten oikeita torttujakin tehdessä. Torttujen taitteluun on erilaisia malleja. Itse taittelin kahta erilaista, joista toisessa luumuhillo tulee sakaroiden alle ja toisessa niiden päälle. Pidän enemmän tortuista, joissa hillo jää hieman piiloon. Massa venyy helposti, joten otteiden kanssa kannattaa olla varovainen, niin torttu säilyttää paremmin muotonsa. Lopuksi paistoin tortut (massan valmistajan ohjeiden mukaan).


3. Kun tortut olivat jäähtyneet, maalasin ne (epäonnistuneen temperakokeilun jälkeen) akryylimaalilla saadakseni niille luonnollisen värin. Sekoitin punaruskeaa mustasta, punaisesta ja keltaisesta väristä. Akryylimaali levittyi hyvin ja jätti kauniin tasaisen pinnan. Ennen kuin maalipinta ehti kuivua, ripottelin torttujen päälle perunajauhoa tomusokeriksi. Ylimääräiset jauhot harjasin pois siveltimellä. Valmiille tortuille voi myös levittää ohuesti liimaa ja ripotella sen jälkeen päälle perunajauhoa. Saattaa pysyä paremmin kiinni.

Vinkki: Jos torttutaikinaa jää yli, siitä voi leipoa myös pullia, sämpylöitä ja leipiä.

Pullat

Katsoin mallia Maria Malmströmin Väinölän vuosi -kirjasta pullien leipomiseen. Siinä on ohje laskiaispullien leivontaan, mutta jätin pullat kokonaisiksi. Pyöritin vaaleasta polymeerimassasta n. pikkusormen pään kokoisia palloja, jotka paistoin uunissa torttujen kanssa. Maalasin pullien päälle kerroksen punaruskeaa akryylimaalia ja ennen kuin maali oli kuivunut kastoin pullia murskatussa merisuolassa saadakseni niille sokerikuorrutuksen. Pullien pintaan voi myös levittää ohuesti liimaa ja ripotella päälle merisuolaa. Saattaa kiinnittyä paremmin.

Leivät

Leivoin vaaleasta polymeerimassasta kolme erilaista leipää. Katsoin mallia muun muassa Angie Scarrin Making Miniature Food -kirjasta. Paistoin leivät torttujen ja pullien kanssa ja maalasin ne samalla punaruskealla akryylimaalilla. Pinnalle ripottelin perunajauhoa ennen kuin maali kuivui kokonaan. Lopuksi sivelin pintaa vielä sormilla, jotta perunajauho levittyisi tasaisesti. Pinnasta tuli mielestäni oikein luonnollisen näköinen. Leipien pinnalle voi myös levittää liimaa ja ripotella sitten perunajauhoa. Onnistunee niinkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! <3